Grad Velika Gorica

Vijesti

Istraživanje potreba mladih u Velikoj Gorici

mladi-fokus1Jučer je u gradskoj upravi održana je press konferencija za medije povodom pokretanja „ Istraživanja potreba i problema mladih u Gradu Velikoj Gorici“ u sklopu projekta Mladi u fokusu. Da podsjetimo, projekt Mladi u fokusu je projekt koji će kroz edukaciju i komunikaciju s mladima analizirati potrebe mladih u Gradu Velikoj Gorici, evaluirati Program djelovanja za mlade 2009. – 2015. godine, ojačati kapacitete udruga mladih i stvoriti uvjete za kvalitetnijim, sadržajnijim životom za mlade u našem gradu.

Zaključak cijelog projekta biti će zajedničko stvaranje novog lokalnog programa za mlade Grada Velike Gorice unutar kojih će strateški biti postavljeni prioriteti, aktivnosti i mjere usmjerene prema i za mlade. Projekt provodi Grad Velika Gorica, Udruga Gas i Savjet mladih Velika Gorica a zajednički ga financiraju Ministarstvo socijalne politike i mladih i Grad Velika Gorica.

Kako bi se izradio novi Program djelovanja za mlade, potrebno je detaljno ispitati potrebe i probleme mladih u gradu. Tako će se tijekom mjeseca ožujka provoditi detaljno kvalitativno i kvantitativno istraživanje pod nazivom „Istraživanje potreba i problema mladih u Gradu Velikoj Gorici“s ciljem identifikacije problema i potreba mladih te prijedloga mladih za unapređenje sadržaja koji postoje u Gradu te prijedloge nekih novih sadržaja.

Ciljna skupina ovog istraživanja su mlade osobe od 15 – 29 godina starosti koje žive na području Grada Velike Gorice. Prema posljednjim dostupnim podacima u Gradu Velikoj Gorici bilo je 11.158 mladih osoba, što je činilo 17.6% od ukupne populacije stanovnika. Anketa potreba i problema mladih u Gradu Velikoj Gorici provesti će se na reprezentativnom uzorku od 560 ispitanika u dobnoj skupini od 15 do 29 godina. Anketa će se sastojati od zatvorenih pitanja dajući ispitanicima unaprijed definirane odgovore. S obzirom na veličinu uzorka molimo sve mlade da nam se jave kako bismo ih mogli anketirati. Projektni tim možete kontaktirati putem maila mladiufokusu@gmail.com ili na Facebook stranici ili na telefon 01 6269 912.
Nakon provedenih i obrađenih podataka iz ankete, uslijediti će edukacija za mlade facilitatore koji će sredinom travnja voditi fokus grupe sa mladima iz Grada Velike Gorice.

Gradonačelnik Dražen Barišić kaže da će Grad postupiti prema željama koje će mladi izraziti u anketi.

– Ono što će mladi reći i zatražiti, a što će biti realno i prema mogućnosti Grada, mi ćemo to i napraviti. Ako je prioritet Centar za made, mi ćemo ga organizirati u središtu Velike Gorice, u prostoru koji je u vlasništvu Grada, ali ako će to biti potrebno, spremni smo i iznajmiti prostor. Pozivam sve mlade da se odazovu anketiranju. Grupa koja organizira projekt ‘Mladi u fokusu’ to čini jako kvalitetno, te će njihovi rezultati biti vidljivi ne samo za mlade već i za cijelo naše društvo i Veliku Goricu – napomenuo je gradonačelnik Barišić.

– Trebat ćemo anketirati čak 560 mladih, tako da ih pozivam da se odazovu anketi, kako bismo imali rezultate čim ranije i krenuli u izradu novog programa djelovanja za mlade u Gorici. Pitanja će biti povezana sa određenim stavovima, npr. ‘Kultura mladih u Velikoj Gorici je za mene prihvatljiva i ima dovoljno sadržaja za mlade’. U sklopu toga bit će ponuđeni odgovori tipa ‘Uopće se ne slažem, slažem se, ne znam itd’. Na temelju toga ćemo vidjeti koji su problemi i potrebe mladih u našem gradu – objasnila je voditeljica projekta Mirna Gajski Jolić.