Grad Velika Gorica

Vijesti

Financijska potpora djelovanju Turopoljskog banderija

pot1Plemenita opčina turopoljska i Grad Velika Gorica potpisali su ugovor o dodjeli financijskih sredstva za djelovanje Turopoljskog banderija, povijesne vojne postrojbe Plemenite opčine turopoljske.

- Svjesni smo da je Plemenita opčina turopoljska jedna od značajnijih udruga koja afirmira našu povijest i koja će samim time imati našu podršku i kroz sredstva iz Gradskog proračuna. Odlučili smo malo više uložiti u banderij da pokažemo da imamo povijesnu postrojbu koja sve češćim nastupima dostojno prezentira Turopolje, POT i Veliku Goricu – rekao je gradonačelnik Dražen Barišić.

Grad će POT-u doznačiti ukupno 30.000 kuna od čega polovicu za troškove putovanja na manifestacije diljem Hrvatske, a polovicu za nabavu i popravak odora.

- Mi smo baštinici naše Plemenite opčine turopoljske koja je kroz povijest bila nositelj društvenog, političkog i gospodarskog života, iz naše opčine iznjedrio je i turopoljski banderij, baštinimo i turopoljsku svinju, kao i preteču kravate-podgutnicu. Naši temelji su bili poljuljani, ali eto izabrali smo novo mlado rukovodstvo i vjerujemo da ćemo uz pomoć i suradnju s Gradom iznjedriti na pravi put, te da ćemo opravdati sredstva koja ste nam dodijelili – rekao je župan Plemenite opčine Turopoljske Mihael pl.Pavišić.

Podžupan Juraj pl.Odrčić dodao je kako prvi očuvani dokument o izboru kapetana banderija datira iz 1606.godine, što samo govori koliko je duga povijest turopoljskog banderija.Turopoljski banderij je pod zastavom bana ratovao po cijeloj Europi, a domovinu čuvao od navale Turaka i to je povijest koju treba čuvati.

- Banderij danas ne predstavlja samo POT, već Veliku Goricu i Zagrebačku županiju kao jedina povijesna postrojba iz županije. Samo u posljednjih tjedan dana odradili su više gostovanja, od Požege, Osijeka i Brezovice, a godišnje imaju 60 i više izlazaka po cijeloj Hrvatskoj od Dubrovnika do Vukovara. To nam govori koliko su nam bitna sredstva da možemo djelovati, i zato se zahvaljujemo na sredstvima kojima ćemo popraviti odore naših vojnika i osigurati sredstva za sve aktivnosti – zaključio je dožupan Odrčić.

pot2