Grad Velika Gorica

Vijesti

Evidentiranje tradicijske arhitekture na području Velike Gorice

tradicijskaGrad Velika Gorica započeo je provoditi Projekt dokumentiranja tradicijske arhitekture. Cilj Projekta je identificirati tradicijsku arhitekturu u prostoru, dokumentirati građevinsko stanje i procijeniti kulturno-povijesnu vrijednost evidentiranih objekata te izraditi sustav mjera zaštite kojima će se osigurati njihova održivost.

Obzirom da se radi o višegodišnjem projektu, u 2014. godini završen je njegov prvi dio. Snimljeno je dvadeset objekata tradicijske arhitekture u Mraclinu i Okuju. Organizacijsku pripremu Projekta proveli su Konzervatorski odjel u Zagrebu i Upravni odjel za društvene djelatnosti, a poslove na dokumentiranju tradicijske arhitekture izvodio je tim u sljedećem sastavu: Maja Ergović, dipl. etnolog, Damir Kremenić zadužen za arhitektonsko snimanje objekata te fotograf Željko Ljubek. Rezultat je opsežna dokumentacija koja će u prvom redu poslužiti kao kvalitetna osnova za daljnju stručnu obradu, ali ujedno otvara i brojne mogućnosti za kulturnu i gospodarsko-turističku interpretaciju.

Konzervatorski odjel u Zagrebu i Upravni odjel za društvene djelatnosti izradit će, nakon valorizacije snimljenih objekata, prijedlog mjera zaštite. Dokumentiranje tradicijske arhitekture nastavit će se i u 2015. godini. U prilogu je pregled snimljenih objekata u 2014. godini s osnovnim podacima o svakom objektu.

Priloženo:

Dokumentiranje tradicijske arhitekture na velikogoričkom području – I dio (PDF)