Grad Velika Gorica

Vijesti

Europski projekt Dječjeg vrtića 'Žirek'

inkluzija1U Dječjem vrtiću Žirek završen je europski projekt ‘Integracija predškolske djece s teškoćama u razvoju u redovni predškolski sustav u gradu Velika Gorica’. Projekt vrijedan više od 111 tisuća eura počeo je prije godinu i pol, a danas su vidljivi sjajni rezultati. Program je pohađalo 57 djece.

Prema nacionalnoj strategiji izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2007. do 2015. godine, u sustav predškolskog odgoja potrebno je integrirati 2 % djece s teškoćama u razvoju. U Žireku su postigli znatno bolji rezultat.

– U Dječjem vrtiću Žirek integrirano je 6 % djece s teškoćama u razvoju u redovni predškolski sustav. Mogu reći da u svakoj grupi imamo po jedno do dvoje djece integrirano u redovne grupe – kaže voditeljica projekta Sanja Zado.

Rezultati su vidljivi i djeca su napredovala zahvaljujući projektu. Vidimo da se ona sada lakše uključuju u redovni predškolski sustav. Integrirali smo ih u skupine, a dobro ih prihvaćaju i djeca iz redovitog programa s kojima se igraju i imaju zajedničke aktivnosti – napominje ravnateljica Sandra Crnić.

Projekt je s gotovo 90 posto financiran iz Europskog socijalnog fonda, dok je ostatak novca osigurao vrtić. Novcem je opremljen Kabinet za razvojnu podršku djece najmodernijim didaktičkim igračkama, interaktivnim svjetlećim stupom i tepihom, senzornim glazbenim rukavicama i taktilnom pločom za hodanje. Kupljen je i digitalni logopedski set, važan za korekciju izgovora i glasova.

- Kada djeca teško izgovaraju ili uopće ne izgovaraju neki glas, ovaj uređaj im jako pomaže. Djeca nakon što stave slušalice, određeni glas čuju istaknutije i bolje, što im omogućava bolji izgovor – kaže logopedinja Petra Žuvela.

S druge strane, slušalice i mikrofon djeci su dobar motivator kod logopedskih vježbi i terapije jer povećavaju njihovu koncentraciju i pažnju.

– Isto tako, aparat pomaže djeci koja imaju problema s mucanjem, poremećaje ritma i tempa. Uređaj ima kašnjenje u izgovoru, što korigira mucanje i poremećaje riitma. Isto tako pomaže i djeci oštećena sluha – dodaje Žuvela.

Za rad sa djecom s teškoćama u razvoju dodatno su educirani odgojitelji, stručni suradnici i roditelji, dječje igralište na lokaciji vrtića u Koprivničkoj 2 opremljeno je spravama koje omogućuju lakšu i bezbrižniju igru, a vrtić je izdao i posebne priručnike za odgojitelje i stručne suradnike te brošure za roditelje. Na projektu su zaposlene dvije osobe – njegov voditelj te fizioterapeut.

– To nije puko opremanje igrališta i trošenje novca, već jedna stepenica više. Iako smo fakultetski obrazovani, zahvaljujući projektu stekli smo nova znanja koja se ne mogu dobiti u okviru redovitog školovanja i mislim da je to svakako trebalo iskoristiti – pojasnila je ravnateljica Crnić.

Riječ je o prvom projektu koji je Grad pisao, realizirao i financirao iz fondova Europske unije.

– Projekt je formalno završio, ali njegovi rezultati će biti vidljivi i u drugim vrtićima, kod djece i roditelja te ubuduće kod razvoja grada, koji se dokazao kao prijatelj djece. I u brizi za djecu te gradnji i opremanju vrtića, pokazujemo ukupnu brigu za našu Veliku Goricu – kazao je gradonačelnik Dražen Barišić.

Partneri na projektu su i Centar za djecu, mlade i obitelj Velika Gorica koji je za osoblje Žireka održao treninge iz područja komunikacije, a s Dječjim vrtićem Radost iz Crikvenice radi se na razmjeni znanja i iskustava u radu s djecom s teškoćama i njihovim roditeljima. Iz Žireka ističu kako im je neprocjenjivo iskustvo u sklopu projekta bio boravak u talijanskoj Reggio Emiliji, gdje su posjetili radionicu Centra za kreativno recikliranje.

inkluzija 2inkluzija3inkluzija4inkluzija5