Grad Velika Gorica

Vijesti

Dan narcisa u Velikoj Gorici

narcisi1Protekle subote u Velikoj Gorici je obilježen Dan narcisa – humanitarno – zdravstvena akcija kojom se želi ukazati na važnost prevencije u borbi protiv raka dojke, bolesti koja je najčešći uzrok smrtnosti kod žena.

Akciju je organizirala Udruga edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije, a prodajom cvijeća prikupljala su se sredstva za daljnji rad udruge te za nabavu linearnog akceleratora, aparata za intraoperativno zračenje kojim bi žene bile ozračene samo jednom, i to za vrijeme operacije.

Podršku akciji prodaje narcisa odazvali se i gradonačelnik Dražen Barišić i zamjenik Ervin Kolarec, kao i predsjednik Gradskog vijeća Tomo Vidović.

- Ovakve akcije simboliziraju našu brigu prema zdravlju i na nama je da potičemo i osiguravamo sredstva da se takve akcije održavaju. Imamo vrlo kvalitetnu udrugu za borbu protiv raka dojke i kontinuirana briga i ulaganje će pomoći da se sprječe komplikacije koje mogu uzeti život, nekome oduzeti suprugu, majku, sestru, vrijednog čovjeka. Što se tiče Velike Gorice, uvijek smo tu – kaže gradonačelnik Dražen Barišić.

Unatoč sve većoj prevenciji i osvještenosti žena o raku dojke, statistike oboljenja se nažalost nisu popravile – 2500 žena je novo oboljelih svake godine, a od 900 do 1500 ih godišne umire od ove bolesti, objašnjava Dehin.

- Bitno je reći da život nema reprizu, samopregled je samo pet minuta u mjesecu za svaku ženu, a može spasiti život. Iako se ništa ne može bez mamografa i ultrazvuka, samopregled je metoda kojom će se žena osvjestiti ima li ili nema promjenu na svom tijelu, a potom je potrebno reagirati, otići liječniku na pregled – zaključuje predsjednica udruge koja redovito educira i mlade žene počevši u četvrtim razredima srednjih škola. Prošle godine nabavljen je i novi mobilni mamograf.

narcisi2