Grad Velika Gorica

Iz medija

Centar Velike Gorice pretvorit će u šetnicu, a vozila protjerati

novi-centarUže središte Velike Gorice bez automobila. Taj bi scenarij Velikogoričani mogli dočekati već 2016. godine. Naime, realizacija pješačke zone najavljene kao predizborno obećanje gradonačelnika Dražena Barišića (HDZ) ulazi u novu fazu.

Pa tako nakon transformacije jednog dijela Zagrebačke ulice u zonu smanjenog prometovanja prije dvije godine, ove se godine, kako doznajemo, očekuje potpuno izbacivanje prometa osobnih automobila iz centra koji bi tako trebao postati buduća oaza kulturnog i društvenog života šestog po veličini grada u Hrvatskoj.

Dva nova rotora u centru

– Već ćemo ove godine početi uklanjati promet osobnih automobila iz buduće pješačke zone, dok bi javni prijevoz i dalje vozio tom rutom – objasnio je Dubravko Katulić, pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i promet, te napomenuo da se s projektom ne žuri jer se ne žele postaviti nerealni rokovi. Kako kaže, projekt se radi polako i u fazama kako bi se mogao financijski realizirati, ali i kako bi se građani imali vremena naviknuti na promjene.

– Teško je izbaciti stare navike građana, zato ih postupno treba naviknuti na novosti – rekao je Katulić.

Upravo je zato prije dvije godine na početku Zagrebačke ulice, kod Trga kralja Tomislava, uvedena zona slabijeg prometovanja od 40 km na sat, a ukinut je i jedan trak koji je prenamijenjen u parkiralište. Sada se tim trakom više uopće neće prometovati, a očekuju se i druge transformacije u centru.

Naime, predviđena je gradnja dvaju rotora – jednog na križanju Sisačke i Zagrebačke ulice te drugog na križanju Ulice Matice hrvatske i Kolarove. Početkom gradnje rotora postojeći semafori bit će zamijenjeni, a ujedno bi se iscrtale i nove biciklističke staze. Također, planira se i nova regulacija prometa na Trgu kralja Petra Krešimira IV. te u Ulici Matice hrvatske, koja bi iz jednosmjerne trebala postati dvosmjerna. Kružnim tokovima osigurat će se veća sigurnost, ali i bolja cirkulacija prometa.

Suradnja s poduzetnicima

Krajnji je cilj potpuno prenamijeniti centar u prostor s novim sadržajima koji bi se otvorili s konačnom vizualnom promjenom središta Velike Gorice.

– Kad ispunimo sve preduvjete, a to je, prije svega, micanje prometa iz centra, krećemo s konačnom realizacijom, za koju već postoji idejno rješenje – kaže Katulić te napominje da će se projekcije još prilagoditi iako će se ostati pri početnoj ideji spajanja više gradskih trgova u jednu veliku zonu za građane.

Za uređivanja surađivat će se s poduzetnicima koji će tamo imati svoje prostore. Građanima se pak ideja šetnice sviđa iako su pomalo zabrinuti hoće li prometno rješenje biti komplicirano.

Izvor: Večernji list