- Grad Velika Gorica - http://www.gorica.hr -

Novi terminal zračne luke pod krovom do kraja godine

Posted By Gorica.hr On 23.02.2015. @ 17:00 In Vijesti | Comments Disabled

zracna11 [1]Nastavlja se izgradnja novog putničkog terminala Međunarodne zračne luke Zagreb, čije se otvorenje očekuje krajem 2016. godine. Završena je armiranobetonska konstrukcija te su započeli radovi na montaži čeličnog krovišta i ugradnja instalacija, a istovremeno se radi na vanjskim prometnim površinama. Do kraja godine predviđen je završetak krova i fasade terminala.

Gradilište su danas posjetili velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić, njegov zamjenik Ervin Kolarec, predsjednik Gradskog vijeća Tomo Vidović, kao i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Sandra Švaljek i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Zdanje vrijedno 331 milijun eura prostirat će se na 65 tisuća četvornih metara. Građevinske radove izvodi tvrtka Bouygues Bâtiment International, dok su angažirane i domaće tvrtke Viadukt, Kamgrad, Zagreb Montaža te KFK tehnika.

Gradonačelnik Barišić ocijenio je izgradnju novog terminala povijesnim projektom za naš grad, najveći posljednjeg desetljeća.

– Bit će to generator budućeg razvoja našeg grada. Velika Gorica je grad zrakoplova, mi dugo vremena živimo sa zrakoplovima. Veliki broj Velikogoričana radi u zračnoj luci, a raduje da će ih uskoro raditi još i više. Razvoj zračne luke će se u koncentričnim krugovima širiti svojim utjecajem na naše stanovništvo i gospodarstvo, pa samim time u na naš proračun. Podržavat ćemo ga i kroz prateću industriju – Zrakoplovno tehnički zavod, kroz srednju školu u kojoj se školuju zrakoplovni kadrovi te naše veleučilište, ali i sve one druge ekonomske grane koje će dati podršku zračnom prometu – rekao je Barišić, istaknuvši kako je Grad Velika Gorica po prvi puta dobio koncesijsku naknadu, iako nam avioni lete iznad glave već pola stoljeća, te da će novac biti utrošen u daljnji razvoj grada i povećanje standarda života građana.

Inače, država je vlasnik 55 posto Zračne luke, Grad Zagreb 35 posto, dok Grad Velika Gorica i Zagrebačka županija imaju po pet posto vlasništva. U Zračnoj luci je lani broj putnika povećan za 5,7 posto, dok se ove godine očekuje povećanje od čak 11 posto.

zracna12 [2]zracna13 [3]zracna14 [4]zracna15 [5]


Article printed from Grad Velika Gorica: http://www.gorica.hr

URL to article: http://www.gorica.hr/2015/02/novi-terminal-zracne-luke-pod-krovom-do-kraja-godine/

URLs in this post:

[1] Image: http://www.gorica.hr/wp-content/uploads/zracna11.jpg

[2] Image: http://www.gorica.hr/wp-content/uploads/zracna12.jpg

[3] Image: http://www.gorica.hr/wp-content/uploads/zracna13.jpg

[4] Image: http://www.gorica.hr/wp-content/uploads/zracna14.jpg

[5] Image: http://www.gorica.hr/wp-content/uploads/zracna15.jpg

Grad Velika Gorica - Gorica.hr - Službeni gradski portal