Grad Velika Gorica

Vijesti

Novi terminal zračne luke pod krovom do kraja godine

zracna11Nastavlja se izgradnja novog putničkog terminala Međunarodne zračne luke Zagreb, čije se otvorenje očekuje krajem 2016. godine. Završena je armiranobetonska konstrukcija te su započeli radovi na montaži čeličnog krovišta i ugradnja instalacija, a istovremeno se radi na vanjskim prometnim površinama. Do kraja godine predviđen je završetak krova i fasade terminala.

Gradilište su danas posjetili velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić, njegov zamjenik Ervin Kolarec, predsjednik Gradskog vijeća Tomo Vidović, kao i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Sandra Švaljek i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Zdanje vrijedno 331 milijun eura prostirat će se na 65 tisuća četvornih metara. Građevinske radove izvodi tvrtka Bouygues Bâtiment International, dok su angažirane i domaće tvrtke Viadukt, Kamgrad, Zagreb Montaža te KFK tehnika.

Gradonačelnik Barišić ocijenio je izgradnju novog terminala povijesnim projektom za naš grad, najveći posljednjeg desetljeća.

– Bit će to generator budućeg razvoja našeg grada. Velika Gorica je grad zrakoplova, mi dugo vremena živimo sa zrakoplovima. Veliki broj Velikogoričana radi u zračnoj luci, a raduje da će ih uskoro raditi još i više. Razvoj zračne luke će se u koncentričnim krugovima širiti svojim utjecajem na naše stanovništvo i gospodarstvo, pa samim time u na naš proračun. Podržavat ćemo ga i kroz prateću industriju – Zrakoplovno tehnički zavod, kroz srednju školu u kojoj se školuju zrakoplovni kadrovi te naše veleučilište, ali i sve one druge ekonomske grane koje će dati podršku zračnom prometu – rekao je Barišić, istaknuvši kako je Grad Velika Gorica po prvi puta dobio koncesijsku naknadu, iako nam avioni lete iznad glave već pola stoljeća, te da će novac biti utrošen u daljnji razvoj grada i povećanje standarda života građana.

Inače, država je vlasnik 55 posto Zračne luke, Grad Zagreb 35 posto, dok Grad Velika Gorica i Zagrebačka županija imaju po pet posto vlasništva. U Zračnoj luci je lani broj putnika povećan za 5,7 posto, dok se ove godine očekuje povećanje od čak 11 posto.

zracna12zracna13zracna14zracna15