Grad Velika Gorica

Vijesti

Gimnazija Velika Gorica i OŠ Vukovina odabrane u nacionalni projekt 'e-Škole'

e-skoleHrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet objavila je nazive prvih 150 škola koje će se u sljedeće tri godine uključiti u pilot projekt “e-Škole: Razvoj sustava digitalne zrelosti škola”. Među odabranima su i dvije velikogoričke škole: Gimnazija Velika Gorica i OŠ Vukovina.

Cilj projekta je cjelovita informatizacija škola na području Republike Hrvatske s općim ciljem doprinosa spremnosti učenika za tržište rada ili daljnje školovanje kroz poticanje škola za razvoj digitalne zrelosti. Digitalna zrelost je spremnost škole i cijelog obrazovnog sustava na prihvaćanje i iskorištavanje potencijala informacijske i komunikacijske tehnologije (IKT) u podršci unaprjeđenju nastavnih i poslovnih procesa u školama i školskom sustavu.

– Želja nam je Informacijsko-komunikacijska tehnologiju koristiti kao alat za personalizaciju učenja i promicanje jednakosti u obrazovanju i osposobiti učenike za samostalni rad i razvijati logičko i kritičko mišljenje u skladu s europskim trendovima odgoja i obrazovanja. Svrha ovog projekta, kao što je navedeno, je stvaranje digitalno zrelih škola, koje će razvijati digitalno kompetentne i istraživački nastrojene učenike, željne novih znanja i prilagođene zahtjevima modernog obrazovanja i europskog tržišta rada – izjavila je ravnateljica gimnazije Brankica Žugaj nadodavši kako to uključuje i opremanje učionica, kabineta, nastavnika i učenika IKT opremom.

Odabirom prvih 150 škola, nacionalni strateški projekt “e-Škole” kreće u prvu fazu implementacije vrijednu 300 milijuna kuna. Javni poziv za sudjelovanje u Pilot projektu e-Škole, koji je CARNet objavio u prosincu 2014. godine, izazvao je izniman interes škola. Prijavljene škole svojim su odazivom iskazale želju za uvođenjem informacijskih i komunikacijskih tehnologija u svoje obrazovne i poslovne procese. U relativno kratkom roku, do 20. siječnja 2015. godine, prijavilo se ukupno 705 škola.