Grad Velika Gorica

Najave

Fašnički vikend pred nama; u subotu posebna regulacija prometa

fasnik6Naoružani veseljem i dobrom voljom planirajte uskočiti u kostime, staviti maske na lice i doći na 106. izdanje tradicionalnog Turopoljskog fašnika.

Ove godine svim zaljubljenima za Valentinovo darujemo fašničko ludilo na Velikoj fašničkoj povorci! Zaljubljeni ionak nisu pri zdrave pameti, kak ni fašnički norci. Hoće li Dan zaljubljenih biti i glavna tema na goričkoj špici u programu Tvoja maska zvuči poznato provjerite u subotu 14. veljače od 14 sati kada će maske zavladati gradom. Goričkoj publici predstavit će se preko 20 grupa, što domaćih što gostujućih iz cijele Hrvatske: od Župe dubrovačke, Stona, Makarske, Zadra do Kutine, Međimurja i mnogih drugih. Povorku će budno pratiti i komentirati Princ Fašnik, Vid Balog i Dravor Dretar Drele, a sve će to biti uvod u večernji program i koncert Maje Šuput koja vas čeka od 21 sat u fašničkom šatoru u Parku dr. Franje Tuđmana.

Nakon maškaranog ludila na Velikom fašniku, u nedjelju 15. veljače uz simpatičnog voditelja Franu Riđana i maskote pozornicu preuzimaju klinci i klinceze na Malom Fašniku. Pred žirijem bit će težak zadatak jer će morati odabrati i nagraditi najoriginalnije maske i najmaštovitije koreografije koje su naši najmanji sugrađani pripremili uz pomoć roditelja, teta i učiteljica. U konkurenciji će se naći desetak predškolskih i jednako toliko školskih grupa, a sve ćemo završiti izborom najbolje pojedinačne maske, para i skupine.

Posebna regulacija prometa

Zbog održavanja 106. turopoljskog fašnika u subotu, 14. veljače, od 13.30 do 17.00 sati, bit će obustavljen sav promet u centru grada. Promet će biti zatvoren na dijelu Trga kralja Petra Krešimira IV., Zagrebačke ulice, Kurilovečke ulice, Ulice Slavka Kolara, Trga kralja Tomislava i Školske ulice s tim da će se promet za Školsku ulicu zatvoriti već u 12 sati. Obilazni pravac iz smjera Siska prema Zagrebu bit će Avenijom Pape Ivana Pavla II i Ulicom A.K. Miošića, dok će iz smijera Zagreba prema Sisku vozila prometovati kroz grad bez ograničenja.
Fašnička povorka u subotu, 14. veljače 2015. kreće u 14 sati iz Školske ulice, zatim zapadnim dijelom Trga kralja Petra Krešimira, skreće lijevo na Trg kralja Tomislava, nastavlja Zagrebačkom ulicom do Pučkog otvorenog učilišta gdje maskirane grupe izlaze iz alegorijskih vozila, a vozila formiraju kolonu do križanja s Ulicom HBZ, a zatim u pratnji policije skreću desno u Ulicu HBZ i dalje do parkirališta gradskog stadiona.

Autobusne linije iz Velike Gorice prometovat će djelomično izmijenjenim, odnosno obilaznim trasama. Iz Velike Gorice, autobusi će voziti preko Trga kralja Petra Krešimira IV., a zatim će nastaviti Sisačkom, sjevernom obilaznicom (Avenija pape Ivana Pavla II.), Hrvatske bratske zajednice te dalje postojećim trasama do odredišta. Autobusna stanica kod Raiffeisen banke se privremeno ukida te molimo putnike da odaberu ili stanicu na Glavnom kolodvoru ili u Zagrebačkoj ulici kod Centra za odgoj i obrazovanje. Početno – krajnje stajalište autobusne linije 268 Glavni kolodvor – Velika Gorica bit će izmješteno na Trg kralja Petra Krešimira IV., kod kućnog broja 8 i 9. Preostale linije kretat će s treminala Velika Gorica. U smjeru Velike Gorice, izuzev autobusnih linija 309 i 321, prometovat će se uobičajenim trasama.

Subota 14.02.2015., Velika fašnička povorka:

13.00 – 14.00 Dolazak i prijava fašničkih grupa
14.00 – 16.00 Fašnička povorka od Školske ulice do Parka dr. Franje Tuđmana
16.00 – … Zabavni program u fašničkom šatoru u Parku dr. Franje Tuđmana
• Zabava i ples uz Fašničke bendove
• Suđenje princu Fašniku
• Proglašenje pobjednika
21.00 sat Koncert Maje Šuput

Nedjelja 15.02.2015., Mali fašnik

11.00 sati Predstavljanje predškolskih grupa – proglašenje najbolje predškolske grupe
14.00 sati Predstavljanje školskih grupa – proglašenje najbolje školske grupe
16.00 sati Predstavljanje pojedinačnih maski, parova i skupina – proglašenje pobjednika