Grad Velika Gorica

Vijesti

Spomen ploča naredniku Milanu Magdiću

hv-magdic1Povodom 23.obljetnice pogibije narednika Milana Magdića jučer, 5.siječnja, u vojarni Pleso otkrivena je spomen ploča u organizaciji udruge hrvatskih dragovoljaca Zračne luke Zagreb.

Otkrivanju spomen ploče prisustvovali su članovi obitelji poginuloga Milana Magdića, njegovi suborci i prijatelji, predstavnici 91. zrakoplovne baze HRZ i PZO predvođeni zapovjednikom brigadirom Darkom Brajkovićem, pripadnici Udruge hrvatskih dragovoljaca Zračne luke Zagreb s predsjednikom Udruge Hrvojem Pipićem i tajnikom Zvonkom Supekom, te pripadnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata. Uz otkrivanje spomen ploče molitvu i blagoslov vodio je pater Viktor Grbeša, vojni kapelan HRZ-a i PZO-a.

Narednik Milan Magdić poginuo je od protupješadijske mine 6.siječnja 1992.godine pored hangara na prostoru vojarne blizu ulaza u Rakarju gdje je živio s obitelji i to tijekom obnašanja stražarske dužnosti. Bio je djelatnik Zračne luke Zagreb, pripadnik samostalne satnije “Aerodrom-Zagreb” HV-a, a njegovi suborci kažu kako je poginuo praktički kod kućnog praga jer detonaciju tog nesretnog dana čuli su i njegovi najbliži u obiteljskoj kući nedaleko od mjesta pogibije.

- Na ovom mjestu gdje smo postavili ploču Milan je poginuo 12 dana nakon preuzimanja vojarne od JNA. Vojarnu smo preuzeli mi uz sudjelovanje europskih promatrača, zapovjedništva Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i JNA, protokolno smo preuzeli minska polja, no taj protokol je na brzinu očito rađen, jer teren je bio zamrznut, trebalo je biti razminirano cijelo područje ali to se nije moglo napravit zbog uvjeta. Tri-četiri njihova oficira su stradala, a mi smo imali jedno ogromno područje za koje se nije znalo što je točno očišćeno, a što nije. To je jedan od razloga zašto je stradao naš suborac – ispričao nam je Hrvoj Pipić, predsjednik Udruge hrvatskih ratnih dragovoljaca Zračne luke Zagreb.

Pripadnici samostalne satnije “Aerodrom-Zagreb” u čijim je redovima bio i narednik Milan Magdić bili su među prvim postrojbama koje su zauzele prostor vojnog aerodroma na Plesu 25. prosinca 1991. godine kao dragovoljci Zračne luke Zagreb. Nakon preuzimanja objekata i prostora, dragovoljci i djelatnici 91. zb su pronađena sredstva u velikoj mjeri popravili i vratili u operativnu uporabu.

Zapovjednik 91. zb. brigadir Darko Brajković naglasio je da danas kada smo ostvarili strateške ciljeve članstvom u NATO savezu i Europskoj uniji, potrebno je njegovati sjećanje na hrvatske branitelje i sjećat ih se sa zahvalnošću jer su nam oni omogućili slobodnu Hrvatsku.

Izvor: VG Danas