Grad Velika Gorica

Obavijesti

Zbog Vladinih nameta na božićnice umirovljenicima - Grad osigurava pomoć preko umirovljeničkih udruga

graduprava11Ove godine velikogorički umirovljenici neće dobiti 100 kuna božićnice, ali će preko svojih udruga dobiti prigodne poklon pakete. Razlog je u tome što zbog novih načina isplate, prema državnoj uputi, nije moguće umirovljenicima isplatiti 100 kuna po dosadašnjem modelu.

Zbog zakonske obveze po kojoj svi korisnici socijalne pomoći moraju biti uvedeni u Evidenciju socijalne skrbi kako bi putem JOPPD obrasca svaka pomoć koja se isplaćuje građanima bila zabilježena u sustavu Porezne uprave, zbog izrazito velikog broja korisnika (njih oko 3000), nije više moguć dosadašnji način isplate.

S jedne strane, na 100 kuna božićnice, Grad bi iz proračuna trebao izdvojiti još 100 kuna za davanja, koja bi otišla u državni proračun. S druge strane, umirovljenici, kojima bi to bio drugi dohodak, morali bi platiti 25 posto poreza na navedenih 100 kuna pomoći.

Tako bi državni proračun uprihodovao više od samih korisnika božićnice. Budući da Milanović svojom poreznom reformom već uzima iz velikogoričkog proračuna 20 milijuna kuna od vrtića, škola i vatrogasaca, ne želimo dozvoliti da ošteti i naše umirovljenike.

Stoga će Grad umirovljenicima, koji zbog malih mirovina i loše obiteljske situacije žive i nepovoljnim socio-ekonomskim prilikama, preko udruga čiji su oni članovi, osigurati sredstva za nabavu prigodnih poklon paketa.