- Grad Velika Gorica - http://www.gorica.hr -

Svečano obilježen Dan Grada

Posted By Gorica.hr On 15.12.2014. @ 08:07 In Vijesti | Comments Disabled

IMG_0708 [1]U subotu 13.prosinca, na dan zaštitnice Turopolja svete Lucije, svečanom akademijom obilježen je Dan Grada Velike Gorice. Prije toga položeni su vijenci kod spomenika poginulim braniteljima kod Gradskog groblja, a sveta misa služena je u crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije sa svećenicima velikogoričko-odranskog dekanata koju je predvodio vlč. Ivica Cujzek.

Točno u podne, uzvanici svečanosti povodom Dana grada prošli su uz stražu Turopoljskog banderija na ulazu dvoranu Gorica, a tamo su ih dočekali predsjednik Gradskog vijeća Tomo Vidović, gradonačelnik Dražen Barišić i zamjenik Ervin Kolarec.

Kao domaćini okupljene su uz održani govor pozdravili gradonačelnik Dražen Barišić i predsjednik Gradskog vijeća Tomo Vidović.

- Jesam li zadovoljan s godinom iza nas? Moram odgovoriti iz dva aspekta: prvo ako mislimo globalno, nisam, jer previše je bilo negativnih i zabrinjavajućih koraka i poteza trenutne Vlade koja nama svima čini život nepredvidivim i težim. No kad u tom svijetlu gledam Veliku Goricu i što se događalo u 2014.godini moram izraziti zadovoljstvo, uvijek može bolje, no pokazali smo puno svijetlih primjera drugim gradovima – rekao je gradonačelnik Dražen Barišić.

Godinu pred nama gradonačelnik Dražen Barišić je najavio kao još izazovnijom, naglasivši kako projekti neće stati usprkos poreznoj reformi u državi.

- Nećemo zbog diskriminirajuće porezne reforme dopustiti da Grad stane, nijedan projekt neće se zaustaviti. Svi koji rade za Grad osjetit će krizu, smanjenjem plaća ćemo pokazati da možemo napredovati i da možemo izdržati ovu krizu. Moram se zahvaliti socijalnim partnerima, svim sindikatima s kojima pregovaramo više od mjesec dana i izrađujemo teški proračun za sljedeće godinu, koji imaju razumijevanja, i koji će zajedno sa svima nama podnijeti teret krize za dobro grada. Kriza će udariti i na one koji su nam možda najbitniji, na tete, na vatrogasce na one koji rade u komunalnom sustavu, ali pozivam sve da zajedno pokažemo koliko smo snažni, koliko možemo voljeti ove ljude, ovaj grad, kao što smo to pokazali u Domovinskom ratu – rekao je Barišić.

U govoru gradonačelnik se osvrnuo na glavne ovogodišnje projekte poput gradnje škole u Čiču koja se nastavlja, vrtića u Velikoj Mlaki, ali i na projekte koji nas uskoro očekuju.

- Najveća investicija je gradnja novog terminala vrijedna 1,5 milijardu kuna, spominjem ju jer je to investicija stranog kapitala kod nas, to će biti epicentar i generirat će širi razvoj našeg grada kao Grada zrakoplovstva. Tu se želimo gospodarski, turistički i na bilo kakav način prilagoditi tom izvoru dobra, ali želimo pojačati sa svim kapacitetima koje imamo od Zrakoplovno-tehničkog centra, srednje zrakoplovne škole, studija održavanja zrakoplova i dr. Mi smo naučeni živjeti s avionima, učimo to svoju djecu, i želimo sa zrakoplovstvom stvarati nešto što je novo i veliko, imamo tu prednost i to ćemo iskoristiti sigurno – najavio je gradonačelnik dodavši kako je Gorica danas grad druženja, sporta, poduzetništva, ali prije svega obiteljski grad te je svi sugrađanima poželio sretan Dan Grada.

Mislim da je vrijeme da svi zajedno postanemo aktivniji i odgovorniji sudionicu zajednice u kojoj živimo. Kao potpredsjednik Gradskog vijeće želim naglasiti da političke boje nisu i ne smiju biti prepreka za donošenju vitalnih odluka za naš grad, odluka koje se reflektiraju na život i standard naših građana. S ponosom mogu istaknuti da je do sada tako i bilo. Sve važne odluke donesene su konsenzusom vladajućih i opozicijskih vijećnika. Tako smo podržali našeg gradonačelnika u borbi za goričku vodu i ostanak suda u Velikoj Gorici, a nedavno smo izabrali i potpredsjednika Gradskog Vijeća iz opozicije. Sve ove odluke donesene su jednoglasno. To se dogodilo nakon deset godina stanke u kojoj takve prakse nije bilo. Novi je to standard u političkom životu našega grada koji će, nadam se, ostati i opstati u našem društvu. Pozdravljam konstruktivan rad opozicije i pozivam ih da tako nastavimo raditi i dalje – istaknuo je, između ostalog, u svom govoru predsjednik Gradskog vijeća Tomo Vidović.

Na svečanoj akademiji dodijeljene su i Nagrade Grada Velike Gorice zasluženim i istaknutim pojedincima, među kojima su nagrade za životno djelo dobili dr.sc Jozo Marević i umjetnički voditelj VGF-a, Ivica Potočnik.

- Dobivao sam i drugih nagrada, ali sve bi dao za ovu jednu – rekao je Ivica Potočnik prilikom dodjele Nagrada Grada. On i dr.sc. Jozo Marević dobitnici su Nagrade za životno djelo.

- Uzbuđen sam, priznajem da se nisam nadao, to je nagrada, odličje koje je vrhunsko. Kad tvoji susjedi, prijatelji, sugrađani, prepoznaju što radiš i nagrade te, to je velika stvar. Teško je opisat osjećaje. Ovo je nagrada za životno djelo i svi bi pretpostavili da je to sad kraj, ali nije. Ima još dosta nedovršenog posla i sve čekam nekog nasljednika da ga uvedem u taj posao – rekao nam je Potočnik.

Nagradu s likom Nikole Škrlca Lomničkog dobio je gospodin Juraj Glagolić, donedavni župan Plemenite opčine turopoljske koji je kao zapovjednik tijekom Domovinskog rata dao velik doprinos obrani domovine. Nagrada Grada Velike Gorice „Krčka vrata“ za protekli doprinos i poticaj budućem doprinosu gospodarskog razvoja Velike Gorice otišla je u ruke gospodina Roberta Kosa koji je na čelu staklarskog poduzeća „Gorica staklo“. Stjepan Stepanić dobio je „Zlatnu turopoljsku podgutnicu“ za aktivnosti u plemenitoj opčini turopoljskoj od njenog obnoviteljstva 1991.godine.

“Turopoljsko srce” dodijeljeno je Stanku Hrženjaku, pilotu MIG-a koji je na Dan pobjede ove godine, nakon što je shvatio da će se avion srušiti, skrenuo avion u livadu u Donjoj Lomnici, a tek se potom katapultirao, čime je spriječena tragedija.

- Dio mog posla je i rizik, uvijek prisutan, i kojeg je pilot svjestan od trenutka kada je prvi put poletio. Obuka i svakodnevni red letenja daje meni i mojim kolegama sposobnost da i u takvim situacijama djelujemo na onaj način da neželjene posljedice budu što manje. Siguran sam da mnogi građani Velike Gorice uživaju u mogućnosti da promatraju svakodnevno prekrasne avione u letu, te da moj slučaj nije narušio taj dobar običaji. Svim građanima Velike Gorice želim da se nastavi razvijat u prosperitetan i moderan grad u kojemu je lijepo živjeti. Živjela, Velika Gorica – poručio je pilot Hrženjak putem pisma.

IMG_0601 [2]IMG_0772 [3]IMG_0849 [4]IMG_0819 [5]


Article printed from Grad Velika Gorica: http://www.gorica.hr

URL to article: http://www.gorica.hr/2014/12/svecano-obiljezen-dan-grada/

URLs in this post:

[1] Image: http://www.gorica.hr/wp-content/uploads/IMG_0708.jpg

[2] Image: http://www.gorica.hr/wp-content/uploads/IMG_0601.jpg

[3] Image: http://www.gorica.hr/wp-content/uploads/IMG_07721.jpg

[4] Image: http://www.gorica.hr/wp-content/uploads/IMG_0849.jpg

[5] Image: http://www.gorica.hr/wp-content/uploads/IMG_0819.jpg

Grad Velika Gorica - Gorica.hr - Službeni gradski portal