Grad Velika Gorica

Iz medija

Plementaši imaju novo vodstvo

potPucnjem topa u Lukavec gradu te dolaskom Betlehemskog svijetla kojega su donijeli Izviđači TUR-a, moglo je otpočeti još jedno Lucijsko spravišće Plemenite opčine turopoljske koje se unazad nekoliko stoljeća održava na Svetu Luciju 13. prosinca.

Okupljanjem starih i novih sudaca, te članova magistrata i drugih tijela udruge, tako je započelo radno spravišće na kojemu se raspravljalo o aktualnoj problematici u radu ove velike udruge. Dva sata kasnije, vratilo se u svečarsko raspoloženje kada je na velikom izbornom spravišću prisegu dalo novo čelništvo te suci Plemenite opčine turopoljske.

U narednom razdoblju POT će voditi Mihael pl. Pavišić koji je kao prioritete svoga djelovanja istaknuo revitalizaciju POT-a i članstva s naglaskom na uključivanje mladih. Plemenita opčina će nastaviti djelovati i po pitanju povrata imovine te uzgoja Turopoljske svinje, održavati tradicionalne manifestacije te njegovati povijesnu baštinu, a što su osnovni zadaci ove udruge. Ipak, cijelim spravišćem se prožimala misao kako Plemenita opčina turopoljska mora vratiti svoj dobar ugled u zajednici.

- Mi nismo obična udruga građana. Mi smo baštinici Plemenite opčine turopoljske koja je preteča moderne demokracije, koja je imala svog predstavnika u Hrvatskom saboru, čije su djevojke vezale podgutnicu Turopoljcima prije odlaska u borbe – preteču današnje kravate. Udruga smo građana čiji su preci kroz osamstoljetnu povijest čuvali posebnost i ideju samouprave te davali neprocjenjiv doprinos razvitku Turopoljskog kraja, njegove kulture, umjetnosti, običaja, gospodarskog i društvenog napretka, stvarajući, čuvajući i razvijajući jedinstvenu baštinu koja čini temelje kulturnog identiteta i tradicijskog naslijeđa Turopolja – istaknuo je župan pl. Pavišić, dodavši kako zbog tih činjenica POT se mora izboriti za svoj položaj u društvu.

U tome će novome županu pomoći podžupani Miljenko pl. Munjić (Vrhovlje), Stjepan pl. Čunčić (Donje Turopolje), Juraj pl. Odrčić (Velika Gorica) te Saša pl. Stepanić (Srednje Turopolje). Svoje prisege su dali i suci te drugi dužnosnici.

Da su problemi narušili status POT-a potvrđuje i što su ove godine stolice za goste, rezervirane za visoke uzvanike, bile prazne. Gostujuća mjesta zauzeli su tako predstavnici udruga s kojima POT njeguje dugogodišnju suradnju, a u prvom redu sjedio je tek dogradonačelnik g. Stjepan Kos koji je pozvao članstvo da uče iz povijesti, ali i kroz primjer Turopoljskog banderija najavio podršku Grada Velike Gorice u radu ove udruge. U završetku spravišća zaslužnim članovima i podupirateljima uručene su zahvalnice.

Čelništvo POT-a dan je započelo sudjelovajući u protokolu polaganja vijenaca na gradskom groblju, zagovor svete Lucije zatražili su na Svetoj misi koja je služena u crkvi Navještenja BDM, te su u konačnici sudjelovali na Svečanoj akademiji povodom Dana Grada Velike Gorice. Nakon četiri sata radnog i svečanog Lucijskog spravišća ostalo je još snage da se starim kaštelom još jednom zaore stihovi pjesme „Turopolje moje drago“ koji odzvanjajući unutar starih zidina povijesnog Lukavec-grada donose posebno značenje članstvu POT-a.

„Zdravek se bavil povratom imovine, Franc se bavil pajcekima, a valjda bu ovaj župan već jenput se počel baviti ljudima“, komentirao je na kraju večeri jedan član POT-a.

Izvor: VG Danas