- Grad Velika Gorica - http://www.gorica.hr -

Gradonačelnik Barišić: ‘Projekti neće stati’

Posted By Gorica.hr On 13.12.2014. @ 07:58 In Vijesti | Comments Disabled

drazen-govor [1]Na kraju još jedne kalendarske godine razgovarali smo s gradonačelnikom Draženom Barišićem koji se osvrnuo na napravljene projekte u gradu, ali i na probleme s kojima se suočava zbog nove porezne reforme.

Na kraju smo još jedne kalendarske godine. Kako biste ju ocijenili, jeste li zadovoljni onime što je postignuto u našem gradu?
Uvijek može bolje, ali u cjelini gledajući mogu istaknuti zadovoljstvo. Bilo je uspješnih stvari, ali i dosta borbe kroz godinu. Sjetite se koliko smo vremena i truda ulagali u borbu za našu goričku vodu. Nažalost, uz sve argumente koji su na našoj strani, Vlada Zorana Milanovića nije imala sluha za potrebe ali i prava građana Velike Gorice. Izglasana su uslužna područja prema kojima Velika Gorica nije dobila svoje već bi trebali naše bogatstvo dati Zagrebu. Da nisu svjesni što rade i što si time htjeli postići dokazuje činjenica da se nakon donošenja Zakona o uslužnim područjima ništa nije dogodilo. Nitko nije definirao na koji način bi se zakon trebao provesti u praksi. Hvala bogu da je tako, pa je naša voda i dalje naša, naša Vodoopskrba radi punim kapacitetom, ali s druge strane zabrinjavajuća je činjenica da aktualna Vlada ne zna što radi, a što je još gore, nema sluha za građane. Posljednji primjer kojim to potvrđuju je ova takozvana porezna reforma kojom uzimaju novac našim građanima.

Neki će građani pak dobiti tom poreznom reformom. Dobit će povećanje plaće.
Tko će dobiti, to je važno pitanje. Dobit će oni koji imaju velike plaće, a radnici s prosječnim plaćama neće dobiti ništa više, samo će imati manje, jer se ovakvim potezom Vlade uzima novac iz proračuna lokalnih samouprava, pa tako i iz našeg goričkog. Riječ je o gotovo 20 milijuna kuna. Iz tog razloga tete u vrtiću imat će manje plaće. To je ono što je ovom poreznom reformom napravio Zoran Milanović.

Hoćete li smanjiti plaće i zaposlenicima gradske uprave ili samo tetama u vrtiću?
Plaće će biti smanjene svima koji ih dobivaju iz gradskog proračuna, i zaposlenicima gradske uprave i tetama u vrtiću, a dio tereta će podnijeti i zaposlenici komunalnih poduzeća. Nadam se da ćemo u pregovorima sa sindikatima naići na partnere i razumijevanje, jer ne možemo drugačije. Ne želimo dizati cijene vrtića ili prirez jer su naši građani i ovako financijski preopterećeni.

Manjak sredstava neće zaustaviti projekte

Kad spominjete vrtić, hoće li zbog pomanjkanja sredstava stati izgradnja vrtića u Velikoj Mlaki?
Ne, izgradnja sigurno neće stati. Vrtić u Velikoj Mlaki građani su čekali predugo. Godinama se obećavalo i čekalo partnerstvo sa Gradom Zagrebom. Mi smo shvatili da od te suradnje neće biti ništa, prerezali i krenuli samostalno u projekt. Možete se uvjeriti na terenu da gradnja napreduje i da će sljedeće školske godine naši mališani krenuti u novi vrtić, koji će imati deset skupina i biti uređen prema svim europskim standardima. Ovih dana bit će izdana i potvrda glavnog projekta za gradnju crkve u Velikoj Mlaki. I toj se gradnji jako veselimo, jer je i taj sakralni objekt nešto što Velikomlačani dugo očekuju i traže.

No gradnja škole u Novom Čiču stoji. Vi ste u srpnju najavili da preuzimate obvezu od Ministarstva i da ćete završiti školu?
Hoćemo. Sljedeće školske godine škola će biti u funkciji. Po preuzimanju gradilišta od Ministarstva i po dostavljenoj dokumentaciji raspisali smo javni natječaj za izvođača radova. Procedure i rokovi u javnom natječaju traju, a potom je jedna tvrtka, koja nije izabrana, uložila i žalbu. Čekali smo odluku nadležnih tijela i po odbacivanju žale, upravo sam početkom ovog tjedna potpisao ugovor s izabranom tvrtkom o nastavku radova na školi u Novom Čiču. Radovi se nastavljaju na samoj školi, a uz nju, iako nije bila u projektu Ministarstva, izgradit ćemo i školsku sportsku dvoranu kao i cestovni prilaz školi kako bi školarci bili što sigurniji pri dolasku i odlasku iz škole.

Najavljivali ste prošle godine u prigodi Dana grada velike investicije u Velikoj Gorici. Je li se išta od toga realiziralo?
Je. Spomenuli smo prethodno vrtić u Velikoj Mlaki. Počela je izgradnja novog terminala Zračne luke, a s izgradnjom su počeli i privatni investitori koji su kupili zemljište na ulasku u Veliku Goricu. Svoje pogone proširili su i poslovni subjekti u radnoj zoni Rakitovec. Osim toga, kako smo i najavili, formirali smo novi Upravni odjel za poduzetništvo, investicije i fondove EU. Dodijelili smo osobnog asistenta svakom investitoru kako bi lakše i brže prošao proceduru potrebne dokumentacije za realizaciju projekata. Uspostavili smo dobre poslovne odnose s NR Kinom i tu očekujem nove rezultate.

Ustrajanje u zaštiti Velikogoričana

Kad smo kod očekivanja, što nas očekuje u sljedećoj godini?
Godina će biti teška iz već navedenog razloga – loših poteza koje vuče ova Milanovićeva Vlada. No, mi ćemo kao Grad ipak učiniti sve da naši građani ne osjete pad standarda, usluge u dječjim vrtićima i drugim ustanovama i da ne odustajemo od projekata. Nastavit ćemo započeto i sigurno pokrenuti i neke nove projekte. O tome ćemo moći više govoriti nakon što usvojimo Proračun za 2015. godinu. No, ono što svakako želim poručiti je da svojim građanima i dalje stojim na raspolaganju i osluškujem njihove potrebe i želje. Ne mogu ne spomenuti da smo, osim borbe za vodu, ove godine imali i borbu za ostanak Općinskog suda u Velikoj Gorici i u tome smo uspjeli. Željeli su nam ukinuti i fizikalnu medicinu, uspjeli smo ju vratiti. Isti situaciju smo imali i s ortodontom. Pred nama je sigurno još puno borbi koje ćemo morati provoditi s obzirom na nesposobnost Vlade Zorana Milanovića, ali, u svemu ćemo ustrajati kako bismo zaštitili interese i potrebe naših Velikogoričana.

Usprkos teškoj gospodarskoj situaciji, uspjeli ste u „oživljavanju“ Velike Gorice u smislu društvenih događanja i manifestacija. Kakva će situacija biti u idućoj godini s obzirom na manjak u gradskoj blagajni?
Velika Gorica je oduvijek bila grad druženja, kulture, sporta, bogate poljoprivrede i znamenite povijesti. To su sve potencijali našeg grada koje treba isticati, ne samo kako bi imali bogatiji društveni život, nego kako bi na taj način privukli i investitore i ulagače. Upravo zbog toga najviše i žalim odluke Milanovićeve vlade, jer će u mnogim gradovima upravo ova područja najviše patiti, a to nas vodi u nazadovanje. U Velikoj Gorici ćemo dati sve od sebe da građani što manje osjete manjak u blagajni od gotovo 20 milijuna kuna. Svake godine u Goricu na naše manifestacije dolazi i sve više gostiju koji nisu iz našeg grada. U idućoj godini želimo još povećati taj broj gostiju, želimo da Velika Gorica bude prepoznata kao festivalski grad, obiteljski grad, grad poduzetništva i turističko središte. Imamo jako puno za ponuditi i pokazati i potrudit ćemo se da svi naši potencijali budu iskorišteni. Iako nas čeka jako teška godina, s velikim manjkom u gradskoj blagajni, siguran sam da, kao i uvijek do sada, u zajedništvu možemo prebroditi i ova teška vremena. Mi se nikada ne predajemo, mi idemo naprijed bez obzira na sve one koji nas pokušavaju zaustaviti ili usporiti na tom putu. Velika Gorica ide naprijed i neće nazadovati, to Vam mogu obećati.


Article printed from Grad Velika Gorica: http://www.gorica.hr

URL to article: http://www.gorica.hr/2014/12/gradonacelnik-barisic-projekti-nece-stati/

URLs in this post:

[1] Image: http://www.gorica.hr/wp-content/uploads/drazen-govor.jpg

Grad Velika Gorica - Gorica.hr - Službeni gradski portal