- Grad Velika Gorica - http://www.gorica.hr -

Bogatiji za Zavičajni muzej

Posted By Gorica.hr On 08.12.2014. @ 13:07 In Iz medija | Comments Disabled

zavicajni4 [1]Muzej Turopolja, već prepoznat kao bogat zavičajni muzej, proširio je svoj izložbeni prostor uz novi Zavičajni muzej Vukomeričkig gorica otvoren na Ključić brdu. Društveno dom nedaleko poznatog izletišta u Vukomeričkim goricama preuređen je za izložbeni postav koji prikazuje nekadašnji život u ovim krajevima.

Stvari koje su se koristile u domaćinstvu i na gospodarstvu, fotografije, video prikazi običaja i druga tradicionalna baština okosnica su ovoga muzeja.

- Ideja je bila prikazati stanovanje i gospodarstvo ovoga kraja, to je obrada platna te većinom vinogradarstvo. Nadamo se da će se ljudi sami javiti s prijedlozima za postav, ali i sa stvarima koje čuvaju kod kuće i imaju muzejsku vrijednost za ovu zbirku – rekla je ravnateljica Muzeja Turopolja Margareta Biškupić.

Ravnateljica Muzeja Turopolja posebno je istaknula kako je danas u svijetu poseban izazov očuvati nematerijalnu kulturnu baštinu, no to u Turopolju je i lakše od očuvanja predmeta, a što su najbolje prikazali i članovi FA Šiljakovina koji su pjesmama uljepšali program otvaranja Zavičajnog muzeja.

Muzej će dodatno proširiti i turističku ponudu Vukomeričkih gorica, a njegovom tematikom posebno su zadovoljni sami stanovnici ovoga kraja.

- U sastavu našeg mjesnog odbora imamo tri društvena doma, jedan se koristi za sportske potrebe, jedan za vatrogasce, a evo ovaj ćemo koristiti za očuvanje naše baštine Vukomeričkig gorica kako bi prikazali kako se nekad živjelo u našim krajevima – rekao je Zlatko Petrac iz mjesnog odbora.

Gradonačelnik Dražen Barišić podsjetio je kako se uz stare turopoljske ljepotice – crkve i kapele diljem Turopolja, privatnim ulaganjima i javnim sredstvima obnavljaju i grade nova zdanja koja prikazuju život u prošlosti. U Novom Čiču se postavlja etno selo, obnovljena je kurija Modić-Bedeković, u Lukavcu imamo kaštel i u Šiljakovini Andautoniju. Drvene ljepotice se obnavljaju ili grade u Gradićima, Buševcu, Kurilovcu dok je cijeli Mraclin posebna cjelina s izuzetnim primjerima drvene arhitekture. Muzej Turopolja kroz novi Zavičajni muzej donosi novu kulturnu i turističku vrijednost za Veliku Goricu. Gradonačelnik je na kraju najavio i dodatne sadržaje u pripremi – u 2015. godini svoja vrata bi trebao otvoriti Muzej Domovinskog rata u vojarni u Velikoj Buni, a želja je u skoroj budućnosti osnovati i muzeje vatrogastva te zrakoplovstva.

Izvor: VG Danas [2]

zavicajni3 [3]


Article printed from Grad Velika Gorica: http://www.gorica.hr

URL to article: http://www.gorica.hr/2014/12/bogatiji-za-zavicajni-muzej/

URLs in this post:

[1] Image: http://www.gorica.hr/wp-content/uploads/zavicajni4.jpg

[2] VG Danas: http://vgdanas.hr/Info/Clanak/11100/bogatiji-za-zavicajni-muzej.aspx

[3] Image: http://www.gorica.hr/wp-content/uploads/zavicajni3.jpg

Grad Velika Gorica - Gorica.hr - Službeni gradski portal