Grad Velika Gorica

Vijesti

Započela edukacija Medijski odgoj i medijska pismenost kao prevencija nasilja u školi

labasTemeljem procjene i potrebe stručnih suradnika i učitelja iz velikogoričkih škola za dodatnom edukacijom o medijskoj kulturi i problemima koji se sve češće pojavljuju među djecom, a odnose se na zlouporabu medija na štetu djece, organizirana je edukacija za stručne suradnike iz osnovnih i srednjih škola. Provedbu projekta u partnerstvu organiziraju Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu, Centar za djecu, mlade i obitelj i Grad Velika Gorica.

Očekivani ishodi povezani su sa širenjem znanja i informacija unutar škola sa ciljem sprječavanja i smanjenja problema povezanih s zlouporabama medijima na štetu djece. Edukacija je financirana iz gradskog proračuna u sklopu gradskog preventivnog programa. Edukacija je započela 11. studenoga 2014. u Centru za djecu, mlade i obitelj Velika Gorica pod nazivom Medijski odgoj i medijska pismenost kao prevencija nasilja u školi, a uključuje tri tematska bloka.

Interaktivna predavanja prvog dijela edukacije pod nazivom Svakodnevica odnosa djece i medija, održali su Sanda Puljiz Vidović, ravnateljica Centra za djecu, mlade i obitelj na temu „Psihologija komunikacije“, doc.dr.sc. Igor Kanižaj s Fakulteta političkih znanosti na temu „Mediji i djeca“ i izv.prof.dr.sc. Danijel Labaš s Odjela za komunikologiju Hrvatskih studija na temu „Medijska pedagogija“.
Nastavak edukacije planiran je za petak 14.studenoga, kada će tema biti Internet i društvene mreže, a interaktivno predavanje i radionicu održat će Lana Ciboci, mag.comm. s Visoke škole za komunikacijski menadžment na temu „Elektroničko nasilje i ovisnost o internetu“ i Leali Osmančević, mag.comm., doktorantica na Filozofskom fakultetu na temu „Cyberbulling“.

Treći dio edukacije bit će u ponedjeljak 17.studenog 2014.g., a tema će biti Djeca i videoigre, a sastojat će se od interaktivnog predavanja i radionice koju će održati doc.dr.sc. Igor Kanižaj i to na temu „Utjecaj videoigara na djecu“ te zajedno s Leali Osmančević će održati radionicu na temu „Nasilje u videoigrama i nenasilne videoigre“.