Grad Velika Gorica

Vijesti

Najavljen STOP projekt u Velikoj Gorici

stop1Grad Velika Gorica je u suradnji s Udrugom sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež, Policijom, Centrom za socijalnu skrb i Centrom za djecu, mlade i obitelj započeo organizaciju i provedbu STOP projekta – alternativnog programa djelovanja na neprihvatljivo ponašanje maloljetnika.

Stop projekt za mlade i zajednicu temelji se na obrazovanju, prevenciji društveno neprihvatljivih ponašanja gdje su središnje teme vlastita odgovornost maloljetnika, usmjerenost na ponašanje u skupini te učenje maloljetnika kako reći ne društveno neprihvatljivom ponašanju. Ciljana skupina maloljetnika je u dobi od 14 do 18 godina, koji su putem policije kao ovlaštenog tužitelja zatečeni u lakšim prekršajima. Kriteriji za primjenu Stop programa su priznanje prekršaja, prvi evidentirani prekršaj, dobrovoljni pristanak na aktivno sudjelovanje u odabranom programu popravka štete. Ako maloljetnik uspješno izvrši dogovor, policija će odbaciti prijavu i predmet neće proslijediti sudu za prekršaje, a maloljetnici će moći odabrati određene udruge u kojima će se provoditi mjera.

Prije operativne provedbe projekta, u srijedu, 19. studenoga 2014. U Pučkom otvorenom učilištu, održana je tribina za roditelje, učitelje i stručne suradnike na kojoj je najavljen i predstavljen projekt. Nakon uvodnog pozdrava načelnika policijske postaje Velika Gorica Kristijana Suše, Lana Petö Kujundžić, sutkinja za mladež predstavila je STOP projekt s osvrtom na Obiteljski zakon. Davorka Lalić-Lukač, stručna savjetnica na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu, predstavila je program s osvrtom na Zakon o sudovima za mladež, a Drago Klasnić, predsjednik Općinskog suda u Velikoj Gorici predstavio je Zakon o prekršajima s osvrtom na maloljetnike. Završno predavanje o odgovornom roditeljstvu imala je Sanda Puljiz Vidović, ravnateljica Centra za djecu, mlade i obitelj Velika Gorica.

Ovaj projekt bit će proveden kao pilot projekt, a nakon evaluacije projekta imat ćemo informaciju o njegovim rezultatima i uspješnosti.

stop2