Grad Velika Gorica

Vijesti

Vojvodstvo Sv. Križa i Grad Velika Gorica nastavljaju razvijati zajedničke projekte

poljaci1Studijska posjeta delegacije iz Poljske, točnije iz Vojvodstva Sv. Križa, završila je 04. Listopada 2014. odlaskom naših dragih prijatelja i kolega natrag u Poljsku. Studijski posjet pod nazivom 28. Managment – Education – Innovation započeo je u ponedjeljak 29. rujna 2014. godine službenim sastankom delegacije iz Poljske sa našim gradonačelnikom gospodinom Draženom Barišićem, zamjenikom gradonačelnika gospodinom Ervinom Kolarcem i suradnicima.

Nakon službenog sastanka, razmjene darova i razgovora o aktualnim temama posjete, poljska delegacija uputila se na otvorenje Dječjeg tjedna te na izložbu Sakralne umjetnosti u Parku Franje Lučića.
Program studijske posjete bio je usmjeren na prikaz odgojno – obrazovnih aktivnosti na razini lokalne zajednice te na prikaz programa kulture, umjetnosti i sporta. Početak programa obuhvatio je prikaz predškolskog sustava sa lokalne razine te prikaz dobrih praksi u predškolskom sustavu predstavljanjem EU projekta kojeg provodi DV Žirek. Osnovnoškolski sustav predstavljen je službenom posjetom i sastankom u OŠ Eugena Kumičića gdje su naši poljski kolege dobili uvid u svestranost aktivnosti koje škola pruža svojim učenicima. Posjetom našim srednjim školama predstavljen je srednjoškolski sustav na lokalnoj razini.

Tako su naši Poljski kolege imali priliku isprobati vožnju u solarnom automobilu kojeg je osmislila Srednja strukovna škola, upoznati se sa programom Gimnazije i Ekonomske škole te upoznati program rada Zrakoplovno – tehničke škole Rudolfa Perešina. Osim Zrakoplovne škole, naši Poljaci imali su priliku posjetiti Međunarodnu zračnu luku Zagreb. Službenom posjetom Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, naši poljski kolege dobili su priliku upoznati se sa Nacionalnim sustavom funkcioniranja u području odgoja i obrazovanja u Republici Hrvatskoj te su razmijenili svoja iskustva sa predstavnicima Ministarstva. Turistički posjet Zagrebu, te sudjelovanje na manifestaciji Dani otvorenog trga dali su posebnu čar posjetu našem glavnom gradu.

Veleučilište Velika Gorica je također primilo našu poljsku delegaciju te su im prezentirali specifičnosti studiranja na Veleučilištu, predstavili su im svoj plan i program te pokazali nove prostorije Veleučilišta. Osim obrazovnih institucija u Gradu Velikoj Gorici, poljska delegacija obišla je i naše sportske objekte – gradsku sportsku dvoranu gdje smo zajedno isprobali neke od dvoranskih sportova te HNK Goricu i gradski stadion u Velikoj Gorici.

Kulturno edukativna posjeta započela je posjetom Stalnoj postavi Muzeja Turopolja te obilaskom crkve Sv. Barbare, Kurije Modić Bedeković i Dvorca Lukavca. Nakon ručka u Dvorcu Lukavcu uputili smo se u obilazak i posjetu Umjetničkoj školi Franje Lučića gdje smo porazgovarali o specifičnostima škole te sudjelovali na divnom koncertu učenika i učenica, glazbenika i plesača koji su pokazali cijelu lepezu svojih glazbenih i plesnih talenata.

Studijska posjeta je službeno završila i svečanom večerom na Ključić brdu uz nastup VIS Jane koje su svojim snažnim glasovima opjevale hrvatsku tradiciju.
Posjet se nastavio službenim sastankom u Općini Plitvička jezera te obilaskom Nacionalnog parka Plitvička jezera. Na kraju zadnjeg dana, poljska delegacija provela je večer na Danima mladih u Velikoj Gorici.
Ovaj posjet predstavlja početak jedne uspješne suradnje, posebno u području odgoja, obrazovanja, kulture i sporta. Iznimno nam je bilo drago što smo mogli pripremiti program koji će ispuniti projektna očekivanja naših partnera te koji će nas međusobno povezati i omogućiti daljnju suradnju na nadolazećim projektima.
Cijeli Studijski posjet financiran je iz fondova Europske unije.

poljaci2poljaci3poljaci4poljaci5poljaci6poljaci7poljaci8poljaci9