Grad Velika Gorica

Vijesti

U Velikoj Gorici postavljena prva kućica za knjige

kucica1Na dječjem igralištu u Parku dr. Franje Tuđmana postavljena je prva kućica za knjige u Velikoj Gorici, ujedno i prva u Hrvatskoj. Riječ je o mini knjižnici na otvorenom koja djeci omogućuje besplatnu posudbu i međusobnu razmjenu knjiga.

Velikogorička kućica za knjige postavljena je na inicijativu Dječjeg odjela Knjižnice Velika Gorica, a potaknuta je međunarodnim projektom Little Free Library koji je danas proširen na preko 70 država svijeta i broji više od 15000 kućica za knjige po cijelom svijetu.

“Ako je neko dijete pročitalo slikovnicu, malo je vjerojatno da će je još koji puta pročitati. Onda neka je donese ovdje pa će je neko drugo dijete pročitati, a ono će uzeti slikovnicu koju možda nema kod sebe doma ili je mi nemamo u našoj Knjižnici. Na taj će način kružiti jedna pozitivna energija između svih dionika knjige”, uvjerena je ravnateljica Gradske knjižnice Katja Matković Mikulčić.

Ovakve male knjižnice na otvorenom nastale su sa željom poticanja čitanja, ali i povećanja komunikacije i solidarnosti između pojedinaca u lokalnoj zajednici.

“Naš grad s pravom nosi status grada prijatelja djece i siguran sam da je ovo tek početak jer roditelji nas pitaju hoćemo li ovakve male knjižnice otvoriti i u drugim parkovima. Mogu samo potvrditi da ćemo nastojati obuhvatiti što više dječjih parkova”, najavio je zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec.

Ova prva kućica za knjige namijenjena je djeci svih uzrasta, od onih najmanjih koji se tek upoznaju sa slikovnicama do onih starijih, koji će do kućice doći potaknuti znatiželjom, ali će u njoj naći zanimljivo štivo namijenjeno svom uzrastu.

U kućici za knjige moguće je:

POSUDITI KNJIGU ako u njoj nađete knjigu koje vaše dijete želi pročitati, uzmite je!

PODIJELITI KNJIGU pročitanu knjigu vratite u kućicu ili je posudite prijatelju.

DONIJETI KNJIGU – donesite u kućicu svoj omiljeni naslov tako da ona uvijek bude puna zanimljivog štiva!

kucica2kucica3kucica4kucica5kucica6kucica7kucica8kucica9