Grad Velika Gorica

Vijesti

'Mladi u fokusu'

mladi1„Mladi u fokusu“ projekt je koji bi u sljedećim mjesecima trebao kroz niz promocija i istraživačkih metoda pridonijeti donošenju razvoja novog lokalnog Programa za djelovanje mladih Velike Gorice. Riječ je o projektu vrijednosti 138.579,31 kuna od čega Ministarstvo socijalne politike mladih sufinancira u iznosu od 69.759,96 kuna dok ostatak sufinancira Grad Velika Gorica.

Mirna Gajski Jolić iz Upravnog odijela za predškolski odgoj, školstvo i sport, voditeljica ovog projekta predstavila je danas plan projekta partnerima, a to su Udruga mladih Mozaik, Gorička Alternativna Scena, te suradnici na projektu Mreža mladih Hrvatske, WIG Savjetovanje i Savjet mladih Grada Velike Gorice. Upravo nedavno održani Dani mladih bili su neformalna najava ovog projekta.

- Cilj projekta je pojačati kapacitete udruga mladih, okupiti ih i vidjeti što im je potrebno, revidirati stari program i stvorit novi program mladih „Mladi u fokusu“. Želimo i imamo obvezu da vidimo gdje smo s programom do 2015.godine, što smo napravili, što nismo, što treba promjeniti, i dat ćemo informacije javnosti što se sve događalo. Stvorit ćemo novi dokument po kojem ćemo imati nove mjere i aktivnosti koje ćemo implementirati u lokalnu zajednicu – objasnila je Mirna Gajski Jolić, voditeljica projekta koja dodaje kako će rezultat svega biti strateški dokument koji lokalna samouprava mora imati, a to će naposljetku biti plan djelovanja za mlade koji će se provoditi po isteku starog, znači počevši od 2016.godine.

Mlade treba pokrenuti

Koje će to točno aktivnosti biti, još se ne može znati, sve ovisi o razvoju projekta, a potrebno ja na sudjelovanje potaknuti i mlade.

- Prvo, mlade treba potaknuti da budu hrabriji i sigurniji, da znaju da u Gradu Velikoj Gorici postoje upravni odijeli kojima se mogu obratiti i javiti za savjet, s inicijativom, da u Gradu postoje udruge mladih kojima trebamo omogućiti svoj prostor i jačati tu scenu mladih. Imamo dosta mladih umjetnika i glazbenika i trebamo im dati podršku i dati im mjesto da se mogu izraziti – kazala je Mirna Gajski Jolić pozvavši mlade da se uključe u program „Mladi u fokusu“, jave u gradski odjel i kako se nada da će svi zajedno napraviti dobru stvar.

U prvoj fazi projekta koja traje do kraja prosinca 2014.godine u planu je uz osnivanje projektnog tima, osnivanje timova za superviziju i ocjenjivanje, provođenje same kampanje, tiskanje letaka i plakata, promocija putem društvenih mreža, postava info štanda, edukacija za aktivno građanstvo i aktivno sudjelovanje u zajednici, kao i edukacija o strateškom planiranju i vođenju organizacija civilnog društva.

Dosadašnji program slabo realiziran

Ispred udruge GAS koja je jedan od partnera, na prezentaciji projekta bio je Matej Peranić.

- Udruga GAS je partner u projektu, ove godine smo sudjelovali u organizaciji Dana mladih i tradicionalno svake godine organiziramo Humphrey Bogart festival i pružamo priliku mladima iz Velike Gorice da predstave svoje projekte, te potičemo kreativno izražavanje mladih u gradu. Naša uloga je da imamo jednog predstavnika u projektu i zaduženi smo za promociju i podršku – rekao je Peranić dodavši kako je program za mlade prethodnih godina bio slabo realiziran.

- Više je to bio popis želja koje je bilo teško realizirati, sve što je netko htio je zapisao u taj projekt, ali realizacija je bila jako slaba – dodao je Peranić nadajući se kako će sljedećih godina situacija biti puno bolja.

Ulogu još jednog partnera u projektu ima i udruga mladih Mozaik ispred koje je bila Tea Lončar.

- Mi također imamo ulogu u promidžbi ovog projekta i želimo malo razbuditi ovaj grad, možda dobijemo i nekakav prostor za udruge, koji već godinama tražimo, ali nikako da se to realizira – rekla je Lončareva. Da mladima nedostaje prostor za druženje i rad udruga, složio se i Mario Dilberović iz Savjeta mladih Velike Gorice.

- Dobili smo projekt i sredstva, ukoliko mladi budu za to ovaj projekt bi mogao zaživjeti i uspjeti. Savjet je savjetodavno tijelo Gradskog vijeća, ali ovdje nastojimo potaknuti na aktivizam mladih da sudjeluju i da ostvare putem projekta ono što smatraju da im u gradu treba. Prvenstveno, kako su i drugi rekli, nedostaje prostor za rad udruga, neke koje manje rade su dobile prostore, a oni s brojnim članstvom nemaju prostora. Drugo, udruge dobivaju sredstva i smatram da za neke projekte treba osigurati više kako bi ih udruge potrošile upravo na mlade – rekao je Dilberović.

Preporuke za novi program iznjedrit će upravo mladi kroz fokus grupe, tri radionice, tribine o analizi postojećeg stanja mladih u Gradu Velikoj Gorici i javnu raspravu koja slijedi nakon izrade prijedloga programa mladih.

Dakle, mladi uključite se u projekt „Mladi u fokusu“ i upravo vi budite oni koji će potaknuti bolju kvalitetu življenja kreirajući program za mlade u našem gradu za sljedećih nekoliko godina.

Projekt će trajati do kraja kolovoza 2015.godine, a više informacija možete saznati u Uredu za predškolski odgoj, školstvo i šport.

Izvor: VG Danas

mladi2