Grad Velika Gorica

Vijesti

Dječji tjedan – Tribina: Različite kulture – bogatstvo svake zajednice

tribina1U Dječjem tjednu, u utorak, 30.9. 2014. u 14 sati u Pučkom otvorenom učilištu održana je tribina “Različite kulture – bogatstvo svake zajednice”. Budući da je tema Dječjeg tjedna – kultura, i to u najširem smislu toga pojma, ova tribina bavila se aspektom kulture koji podrazumijeva način življenja s drugima koji su drugačiji i različiti jer pripadaju drugim kulturama. Govorilo se o multikulturalnosti i interkulturalnosti te o potrebi da, svjesni svoga kulturnog nasljeđa i identiteta, poštujemo i prihvaćamo različite kulture kao bogatstvo svakoga društva.

O ovoj temi govorili su gosti tribine Morana Peranić iz Dječjeg odjela Gradske knjižnice Velika Gorica, Zamira Djumashalieva, profesorica kirgiskog jezika i književnosti, velikogoričanka iz Kirgistana, Noe Francois, student socijalne pedagogije iz Francuske, otac desetomjesečnog dječaka s adresom u Šiljakovini i Mayya Preobrazhenskaya, studentica ekonomije na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu koja je u Hrvatsku stigla iz Rusije. Tribinu je moderirala dr.sc. Arijana Mataga Tintor, a u punoj vijećnicu Pučkog otvorenog učilišta vladala je potpuna tišina jer su gosti bili izuzetno zanimljivi mladima i odraslima iz škola i drugih velikogoričkih ustanova. Morana Peranić prezentirala je način rada Dječjeg odjela Gradske knjižnice u povezivanju različitih kultura te je prikazala kako Knjižnica ispunjava svoju važnu zadaću u radu s djecom i mladima u području razvijanja i njegovanja interkulturnog odgoja.

Zamira, Noe i Mayya ispričali svoje osobne neobične priče koje je publika s velikom pažnjom slušala. Moglo se čuti kako je neobično susresti se s drugom kulturom, kako se svladavaju jezične prepreke, kako se brzo usvajaju neke navike (poput pijenja kave i dugih razgovora), kako hrana najbolje povezuje ljude i kako je najčešći motiv odlazaka i dolazaka – ljubav i zasnivanje obitelji.
Gosti su poslali jasnu poruku o tome da različite kulture obogaćuju zajednicu, da ona postaje dinamičnija i raznolikija i da djecu treba pripremati od najranijeg djetinjstva na život u multikulturnim zajednicama.

Zamira, Mayya i Noe na najbolji su način pokazali kako se živi interkulturalnost, a mladi su imali priliku u 90-tak minuta susresti se sa zanimljivim ljudima koji žive u njihovoj neposrednoj okolini, koji su prihvatili kulturu u koju su došli živjeti i donijeli svoju posebnost i autentičnost kao novu društvenu vrijednost.

Izuzetno uspješna i nadahnuta tribina pobudila je interes svih prisutnih, a zanimljivi, duhoviti i otvoreni gosti sigurno će još gostovati u velikogoričkim ustanovama i dokazivati vrijednost interkulturalnosti.

tribina2