Grad Velika Gorica

Vijesti

Uzvratni posjet Kini rezultirao potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju

kina-potpis1Izaslanstvo Velike Gorice predvođeno gradonačelnikom Draženom Barišićem, predsjednikom Gradskog vijeća Tomom Vidovićem, te zamjenikom gradonačelnika Stjepanom Kosom boravilo je prošli tjedan u trodnevnom posjetu pekinškom okrugu Fengtai.

Tijekom boravka održani su razgovori s najvišim dužnosnicima navedenog okruga. Na sastanku su nazočili guverner gdin Ji Yan, zamjenik guvernera Liu Yu, sekretar KP Kina za Peking, predsjednik Vrhovnog odbora okruga Fengtai Wang Suwei te zamjenik predsjednika Vrhovnog doma Kongresa okruga Fengtai Lu Yuejin kao i ostali visoki dužnosnici Okruga, ali i hrvatski veleposlanik u NR Kini Nebojša Koharović i Jozo Miličević, general bojnik, hrvatski vojni izaslanik obrane u NR Kini. Hrvatski i kineski predstavnici razmijenili su informacije o okrugu Fengtai i gradu Velikoj Gorici kroz prezentacije gospodarskog, sportskog, kulturnog i obrazovnog života, a naznačena je zainteresiranost kineskih gospodarstvenika u proizvodne pogone u Velikoj Gorici.

Otvorila su se pitanja i mogućnosti međusobne razmjene proizvoda, naročito ekološki uzgojenog voća i povrća, kao i mogućnost suradnje u području školstva između velikogoričke Srednje strukovne škole i Veleučilišta s kineskim školama i visokoobrazovnim ustanovama. Kina je prema svom političkom uređenju i tradiciji, zemlja koja za razvijanje gospodarskih odnosa i uopće ulazak na kinesko tržište, pretpostavlja postavljanje temelja u prijateljskim političkim odnosima stoga je ovaj posjet od iznimne važnosti za velikogoričke gospodarstvenike s poslovnim težnjama za suradnjom s okrugom Fengtai.

Upravo iz tog razloga, gradonačelnik Dražen Barišić i guverner Ji Yan potpisali su Memorandum o razumijevanju kao prvi korak ka uspostavljanju bratskih odnosa između dvije jedinice lokalne samouprave.
Velika Gorica i Fengtai imaju sličnosti u svom geostrateškom položaju s obzirom na Zračnu luku ali i u osnovnim proizvodno-industrijskim granama, naročito u afirmiranju distribucije voća i povrća, kao i u kontinuiranom ulaganju u obrazovanje i tehnološki napredak. Hrvatsko izaslanstvo posjetilo je i pekinški centar za nadzor gradskog prometa te Garden Expo Park, kao primjer zbrinjavanja otpada.

kina2kina3kina4kina5
kina-potpis2