Grad Velika Gorica

Iz medija

Škole spremne za učenike

skole1Nova školska godina je pred vratima, a kako bi se školarci što bolje osjećali pri povratku u školske klupe i ovo ljeto je iskorišteno za osvježenje i obnovu velikogoričkih osnovnih škola za što je utrošeno 1,7 milijuna kuna.

Kako bi se uvjerili da se radovi privode kraju, gradonačelnik Dražen Barišić i zamjenik Ervin Kolarec sa suradnicima posjetili su dvije škole – PŠ Lukavec i OŠ Vukovina.

Škola u Lukavcu dobila je dodatnu prostoriju za nastavu i zbornicu, obnovljeni su sanitarni čvorovi te se grade nadstrešnice na ulazima u školsku zgradu.

- Tu su bila dva učiteljska stana, jedan se učitelj iselio i taj smo prostor pretvorili u učionički i škola sada ima tri prostora. Mala škola ima gdje biti, mogu biti izborni predmeti ili prostor za tjelesni – rekao je Ivica Gazdić, ravnatelj OŠ Eugena Kvaternika, dodavši da se na matičnoj školi zamjenio dio prozora, pomaljalo se, uveden je internet u učionice.

Učenici u Vukovini će prije svega primijetiti novi keramički pod, a ova, jedna od većih škola, i u sljedećim godinama će trebati nova ulaganja, kaže ravnatelj Krešimir Matašin.

- Podove stare 40 godina smo zamijenili u keramičke pločice, kao i nadstrešnicu na ulazu u školu i to nam je bilo hitno za ovu godinu. Dvoranu za tjelesni smo pomaljali nakon što je prošle godine zamijenjen parket – kaže Matašin.

Nakon što je u prošlim godinama fokus gradske administracije bio na obnovi područnih škola sada se radovi sele u matične škole, objašnjava gradonačelnik Barišić.

- U sljedećoj godini ćemo staviti naglasak i na okoliš koji mora biti primjeren obrazovnim ustanovama. Imat ćemo fond iz kojega ćemo nagrađivati škole i djecu- Želimo roditelje i one koji rade u školama potaknuti da se brine i o okolišu – rekao je Barišić.

U školu kreće 790 prvašića

U gospodarski boljim godinama budući roditelji se lakše odlučuju za djecu, a to, nakon što prođe sedam godina, pokazuju i brojke o upisu u škole. U 2014. godini u školske klupe među 5600 učenika bit će i 790 prvašića, više nego prošlih godina.

- Ove godine bilježimo povećani broj djece prvoškolaca, 60-tero više nego prošle godine. Potvrđuje to da smo grad u rastu. To nam se dogodilo i kod upisa u vrtić, ali veseli nas da se taj trend nastavlja i u svakom mjestu bilježimo rast – kaže gradonačelnik Barišić.

U Novom Čiču radovi se nastavljaju u listopadu

Radovi na školi u Novom Čiču konačno bi mogli krenuti s mrtve točke, nakon što se posljednje dvije godine radilo nimalo do malo. Država je prepustila Gradu da završi školu, a ovih dana očekuju se rezultati javnog natječaja za dovršetak škole.

- Natječaj je završen, imamo tri konkretne ponude i povjerenstvo pregledava dokumentaciju i brzo ćemo donijeti odluku tko je bio najpovoljniji. Očekujemo da bi u 10 mjesecu mogli nastaviti radove, što bi bilo primjereno da se za sljedeću školsku godinu završi škola, uredi okoliš i izgradi školska dvorana – rekao je Barišić.

Prijevoz školaraca iz Okuja i Ogulinca

Po prvi puta besplatan prijevoz za učenike od 1. do 4. razreda organiziran je i za djecu iz Okuja i Ogulinca koje će bus voziti u njihove škole u Buševcu i Mraclinu. Grad će i ove godine nastaviti subvencionirati i prijevoz srednjoškolaca.

- Vlada je donijela odluku o plaćanju 75 posto karte, a Grad Gorica će pokriti ostalih 25 posto i naši učenici srednjih škola koji koriste javni prijevoz će imati besplatne karte. Operativno to nose škole i njihov vlasnik Zagrebačka županija, odnosno Grad Zagreb za škole u Zagrebu – potvrdio nam je pročelnik Zvonko Kunić.

Iz medija: VG Danas

skole2skole3skole4skole5