Grad Velika Gorica

Iz medija

Suze na rastanku Goričana i Slavonaca

gunjaNakon petodnevnog radosnog i prijateljskog druženja, djeca i majke iz Gunje i Rajeva Sela te Velikogoričani koji su ih udomili jutros su se kroz smjeh i suze oprostili ispred dvorane Nazaret, nakon čega su Slavonci krenuli natrag svojim obiteljima.

U hvalevrijednom humanitarnom projektu velikogoričke obitelji otvorile su vrata svojih domova majkama i djeci iz Gunje i Rajeva Sela kako bi se barem na kratko odmorili od svakodnevnih briga dok čekaju obnove svojih domova uništenih u svibanjskim poplavama.

Sve je krenulo od ideje vjeroučiteljice Tihane Opetuk Živković kojoj su u realizaciji pomogli brojni župljani, župnik Norbert Ivan Koprivec, i drugi pokrovitelji koji su omogućili ostvarenje ovog humanitarnog projekta.

Nakon dolaska u četvrtak 21.kolovoza mame i djeca bili su smješteni u obiteljima, a prvu večer proveli su u društvenim igrama u dvorani „Nazaret“. Među raznim aktivnostima djeca su posjetila i Krašograd, uživala u kinu Gorica, družila se i na zagrebačkom Bundeku, logorovala na imanju obitelji Sedmak, bilo je tu i zajedničkih likovnih i kreativnih radionica, razgledavanje Muzeja Turopolja i grada Zagreba.

- Super mi se svidjelo sve, posebno izlet u Krašograd. Stekla sam nove prijatelje, i još bi ostala u Gorici. Svidjelo mi se jako kad smo radili bookmarkere, svašta smo crtali zajedno s tetom Tihanom. – rekla nam je Edita (8) iz Gunje koja će uskoro krenuti u treći razred osnovne škole.

U Gorici je proteklih pet dana boravilo 32 djece, 10 mama i jedna baka, a kako se boravak u Velikoj Gorici svidio djeci, lijepo iskustvo bilo je i za mame.

- Bilo je to predivno iskustvo, ovih pet dana stvarno smo se odmorili od svega, domaćini su nam omogućili sve što su mogli, dali su sve od sebe, svi smo zadovoljni, i djeca i mame. Jučer nam je super bilo kad smo išli na Bundek pa smo se upoznali i s gradonačelnikom Bandićem – rekla nam je jedna od mama iz Gunje, Esada Spahović.

Gospođi Spahović svidjela se Velika Gorica i ima samo riječi hvale za vjeroučiteljicu Tihanu i cijelu njenu „ekipu“ koja se potrudila oko organizacije. Nažalost, slijedi i povratak u stvarnost, a gospođa Spahović potvrdila je kako obnova domova baš i ne napreduje u Gunji.

- Ne napreduje nikako, ne znamo zašto daju prioritete ljudima koji imaju katove, a mi koji imamo prizemnice nemamo prioritet, mi živimo u garaži, nas petero u obitelji, suprug, ja i troje djece, ne znamo koji su to prioriteti – rekla nam je gđa. Spahić.

Jedan je to od razloga što će se i nastaviti razne akcije za pomoć slavonskim obiteljima. Podsjetimo, u Župi Navještenja BDM i dalje se mogu kupiti narukvice koje izrađuju djeca i prodaju kako bi pomogli vršnjacima u Gunji i Rajevom Selu. Kad pribave školsku opremu za vršnjake, posjetit će Gunju i uručiti im poklone sastavljane od potrebne školske opreme poput školskih papuča, kabanica, kišobrana i dr.

Radosno druženje u Velikoj Gorici završilo je suzama, ne samo zbog rastanka, već i zbog radosti, solidarnosti, prijateljstva i suosjećanja koje su Velikogoričani pokazali svojim gostima.

- Srce mi je veliko, nastala su velika prijateljstva, bilo je puno suza na rastanku. Sve je prošlo i bolje nego što sam očekivala, a svi skupa se nismo već dugo vremena tako od srca nasmijali. Kao organizator zahvalila bi još svojim pomagačima: Željku, Barbari, Eleni, Mariju i Maji – rekla nam je vjeroučiteljica Tihana.

Posebne zahvale za donacije idu Župi Navještenja BDM, župniku Ivanu Norbertu Koprivcu i svim obiteljima koje su udomile goste iz Slavonije, kao i svim onima koji su pomogli projekt, a to su: Restoran Phoenix, Krašograd, Kino Gorica, IO Tur, Mesnica, Dilmar, Pekarnice Martinaj, Pekara VG i Pekara Centar, McDonalds Restoran, Pizzerije Gracija i Ziher, Grad Zagreb, TZ Velika Gorica, Muzej Turopolja, Obitelj Sedmak, Offertisima, Štimac, M-SAN Grupa, e-kupi, Prodis d.o.o.

Izvor: VG Danas