Grad Velika Gorica

Vijesti

Gradonačelnik Barišić ugostio izaslanstvo pekinškog okruga Fengtai

kina1Velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić domaćin je delegaciji lokalne samouprave okruga Fengtai, grada Pekinga. Tijekom službenog posjeta održan je sastanak na kojem se govorilo o razvoju poslovnih i prijateljskih odnosa Velike Gorice i okruga Fengtai, povodom 20 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa Republike Hrvatske i NR Kine.

Kinesko izaslanstvo dolazi iz grada Pekinga, djelatnici su lokalne samouprave i državne izvršne vlasti NR Kine sa zaduženjima u području gospodarstva, vanjskih poslova, prosvjete i športa. Cilj posjeta je upoznavanje s funkcioniranjem lokalne samouprave u Velikoj Gorici kao i s mogućnostima ulaganja kineskih gospodarstvenika u spomenutim područjima te razvijanje prijateljskih i poslovnih odnosa.

- Mogu istaknuti zadovoljstvo održanim razgovorima i uspostavom poslovne i prijateljske suradnje između Velike Gorice i okruga Fengtai. Naše razgovore o potencijalnim ulaganjima nastavit ćemo već sljedeći mjesec kada će se naše izaslanstvo odazvati uzvratnom pozivu. Nije moguće tijekom prvog susreta dogovoriti projekte, ali su otvorene mogućnosti suradnje u navedenim područjima gospodarstva, prosvjete i športa – istaknuo je nakon sastanka gradonačelnik Velike Gorice g. Dražen Barišić.

Tajnik komiteta okruga Fengtai, Li Chaogang, oduševljen je našim gradom i građanima. Ističe kako je Velika Gorica uredno i čisto mjesto s velikim potencijalom.

- Čim sam izišao iz zrakoplova u zračnoj luci za koju sad znam da je u Velikoj Gorici, stekao sam dojam da je ovo ekološki vrlo čisto mjesto, zeleno, uredno i s velikim potencijalom. Ono što je najvažnije, ljudi su jako srdačni i dobri što je jedan od najvažnijih potencijala – istaknuo je Li Chaogang koji zajedničku suradnju vidi na različitim područjima.

- Smatram da imamo odličnu perspektivu uzajamne suradnje u mnogim poljima, a posebice u znanosti, obrazovanju, poljoprivredi i turizmu – zaključio je Li Chaogang.

Po završetku poslovnih razgovora, izaslanstvo okruga Fengtai posjetilo je Muzej Turopolja i obišlo uže središte grada. U sljedećim danima posjetit će grad Opatiju, a nakon toga i Plitvička jezera gdje je i potpisan Sporazum o osnivanju hrvatsko – kineskog zajedničkog istraživačkog centra za zaštitu okoliša.

kina2kina3kina4kina5kina6kina7kina8kina9