- Grad Velika Gorica - http://www.gorica.hr -

VG Vodoopskrba: Jeftiniji priključci na vodovodnu mrežu

Posted By Gorica.hr On 11.07.2014. @ 10:25 In Vijesti | Comments Disabled

voda1 [1]VG Vodoopskrba snizila je cijene priključka vode u prosjeku za 30 posto. Rezultat je to širenja vodoopskrbne mreže, pa je tvrtka zbog veće potrošnje vode pronašla prostor za pojeftinjenje svojih usluga.

- U posljednjih godinu dana stavili smo 55 km vodovodne mreže u naš sustav, jer se prije nije moglo priključiti. Ostalo je još oko 15 km što će vjerojatno biti riješeno ove godine. Riječ je o Čičkoj Poljani gdje je izvođač koji je to radio otišao u stečaj – rekao je predsjednik Uprave VG Vodoopskrbe Stjepan Rak dodavši kako je proširenje mreže otvorilo prostora za smanjivanje cijene priključka za vodu.

Tri i pol metra priključka do sada je u prosjeku koštalo 4.300 kuna, dok je nova akcijska cijena 3.500 kuna. Novi korisnik će od VG Vodoopskrbe moći kupiti najmodernije plastično vodovodno okno za tisuću kuna i proći upola jeftinije nego da ga ugrađuje u vlastitom aražmanu.

- Pristupili smo smanjenju cijene priključka, i to 20-25% ovisno o priključku. Cijena priključka inače ovisi o položaju kuće, ako je magistralni vod na strani gdje je kuća onda je jeftinije, ako je na suprotnoj strani, više je radova pa je skuplje. Prosječna cijena je bila 4300kn, a sad je 3500 kn, s tim da uvodimo vodovodna plastična okna koja su jeftinija i jednostavnija – rekao je Rak.

Također svim građanima omogućuje se plaćanje vodovodnog priključka i do 10 rata s time da se 1000 kn i PDV plate odjednom, a ostatak u ratama. Izutetak su mještani Čičke Poljane kojima je Vodoopskrba izašla u susret zbog problema s poplavama koje imaju, pa oni priključak mogu otplatiti i na 20 rata.

- Sve je to u cilju da priključak bude dostupan svim građanima. Toliko se vodovodne mreže izvelo i postavilo u zemlju i nema smisla da se ljudi ne priključe, zato tražimo način da priključak bude dostupan svakom građanu – istaknuo je Rak.

Legalizacija priključaka

VG Vodoopskrba kreće i u legalizaciju priključaka, direktor Rak kaže, takvih slučajeva ima svugdje pa i kod nas, a u prosjeku godišnje 30% gubitaka uzrokuju ilegalni priključci na goričkom području.

- To je problem koji smo zatekli i koji moramo riješiti. Ukoliko netko ima ilegalan priključak uz naknadu će ga moći legalizirati ako priključak ispunjava minimalne tehničke uvjete koje imamo propisanima. Stavimo naš vodomjer i uključimo ga u sustav, neće tu biti nikakve kazne. Na osnovi zahtjeva koji su podnosili za legalizaciju domova mogu tražiti i legalizaciju priključka za vodu kojeg nisu mogli dobiti jer nisu imali građevinsku dozvolu ranije.

Dubranec nagodinu dobiva vodu

U Upravi ističu kako je riješena i vodopravna dozvola za pročistač koja je prije glasila na Velkom, a sada glasi na Vodoopskrbu do 1.siječnja 2019.

-Kako smo prije radili na koncesiji od Velkoma plaćali smo 10% Hrvatskim vodama, a sada to ne plaćamo i uspjeli smo godišnje uštedjeti 640 000 kuna – rekao je Rak dodavši kako se mora ulagati i u modernizaciju te su za 2014.g namijenili 9 milijuna kuna u vodoopskrbni sustav Velike Gorice.


Article printed from Grad Velika Gorica: http://www.gorica.hr

URL to article: http://www.gorica.hr/2014/07/vg-vodoopskrba-jeftiniji-prikljucci-na-vodovodnu-mrezu/

URLs in this post:

[1] Image: http://www.gorica.hr/wp-content/uploads/voda1.jpg

Grad Velika Gorica - Gorica.hr - Službeni gradski portal