Grad Velika Gorica

Vijesti

Obnova gradskih prometnica

ceste1Na širem području grada počela je rekonstrukcija nekoliko važnih prometnica. Od Ulice Slavka Kolara, Getaldićeve ulice, Ulice bana Josipa Jelačića, do Ulice Ljudevita Posavskog i Matice Hrvatske. Radove vrijedne 6,2 milijuna kuna obišao je gradonačelnik Dražen Barišić sa suradnicima.

Radovi koji će se izvesti ujedno su i preduvjet za daljnju reorganizaciju prometa u Velikoj Gorici na način da se smanji promet kroz samo središte grada.

- Da bi došlo do reorganizacije prometa moramo probiti nove prometne pravce, a to je Miošićeva ulica sa spojem na istočnu obilaznicu što bi bila tzv. južna obilaznica. Onda bi mogli značajnije krenuti u središte grada i tamo reorganizirati promet sa kružnim tokovima na Matice hrvatske i Lj. Posavskog te izmještanjem dijela prometa sa Zagrebačke ulice – kaže gradonačelnik Dražen Barišić.

Novca za rekonstrukcije Ulica i prometnica bit će dovoljno, a ako zatreba namaknut će se i rebalansom na sjednici Gradskog vijeća sredinom mjeseca, najavio je predsjednik Vijeća Tomo Vidović, koji se na terenu također želio uvjeriti u početak velikih ljetnih radova u gradu.

- Obišli smo tri gradilišta i veseli da se radovi intenzivno odvijaju. Sada je pravo vrijeme za građevinske zahvate i ponosni smo kako će ulice izgledati – kaže Tomo Vidović, predsjednik Gradskoga vijeća.

Sljedeća dva tjedna izbjegavajte putovati kroz ulicu Slavka Kolara koja je zbog radnih strojeva zatvorena za promet u smjeru prema jugu, a za šest dana radovi se sele na drugi kolnički trak.

Radovi vrijedni 800 tisuća kuna Kolarevoj će s 90 tona asfalta donijeti novi kolnički trak u duljini 530 metara – od križanja s Matice hrvatske do Kačićeve (od Euroherca do HAK-a). U prvoj fazi do 5. srpnja radi se desni kolnički trak, a od 7. do 12. srpnja radovi će se izvoditi na lijevom prometnom traku.

- Ovo je jako bitna prometnica koja prolazi kroz centar grada i radove mislimo završiti kroz 12 radnih dana. Nakon toga se selimo na Lj. Posavskog i Matice hrvatske tako da kada se građani vrate s godišnjih odmora imaju nove obnovljene prometnice – kaže Dragan Perić, direktor Vgkomunalca.

Jedna od ulica koja se nadovezuje na Kolarovu je i Porinova ulica, a prema riječima gradonačelnika Barišića za ovu prometnicu su osigurana sredstva u proračunu te će po ishođenju sve dokumentacije radovi krenuti i u ovoj ulici koja probleme ima na svom početku i kraju zbog suženja prometnog koridora.

Već od 14. srpnja započinju radovi na presvlačenju dijela kolnika ulica Ljudevita Posavskog i Matice Hrvatske i to u dijelu od benzinske postaje do autobusnog kolodvora. Ulica Lj. Posavskog će novi asfalt dobiti na desnom prometnom traku, a Matice hrvatske na lijevom traku od Kolodvorske ulice do McDonaldsa. Radovi su vrijedni 1,1 milijuna kuna, a s njima će se presvući po jedna traka kolnika u ukupnoj duljini od 1400 metara.

- Dijelovi na kojima su kolotrazi, šahtovi gdje su propali, oštećenja… Pokušat ćemo u okvirima troškovnika napraviti kvalitetnu prometnicu od ceste koja je jedna od najprometnijih u Hrvatskoj – kaže Perić o radovima koji počinju sa završetkom Kolarove ulice.

Ljetni školski praznici pravo su vrijeme za radove oko škola pa se tako u sljedećih 70 radnih dana treba rekonstruirati i Getaldićeva ulica (iza Konzuma) kraj OŠ Nikole Hribara. Saniranje ulice u duljini od 217 metara vrijedno 1,5 milijuna kuna donijet će novi kolnik i pješačke staze te novu javnu rasvjetu.

- Radove planiramo završiti prije početka školske godine, to mogu obećati – kaže direktor Perić.

ljetniradovi1ljetniradovi2