- Grad Velika Gorica - http://www.gorica.hr -

Izvješće o poduzetim mjerama za sanaciju šteta nastalih tijekom olujnog nevremena

Posted By Gorica.hr On 10.07.2014. @ 15:38 In Vijesti | Comments Disabled

oluja1 [1]Velika Gorica tijekom olujnog nevremena, koje je Grad pogodilo 7. srpnja u 20:30 sati, pretrpjela je materijalne štete na stambenim zgradama, automobilima i zelenim površinama. Na sreću nije bilo ljudskih žrtava.

Najviše su stradale stambene zgrade u Zagrebačkoj ulici kao i automobili ispred njih, na koje je vjetar bacio limene krovove s konstrukcijom. Šteta je procijenjena na 2,5 milijuna kuna i bit će namirena iz osiguravajućih društava, budući da su zgrade, kojima je upravitelj Gradsko stambeno gospodarstvo, osigurane. Raščišćavanje zgrada i ulice započela je odmah po prestanku nevremena, a sanacija sljedećeg jutra.

- Velika Gorica sama se uspješno bori sa svim nepogodama. Nitko od državnih vlasti nije došao u Veliku Goricu niti u vrijeme poplave u Čičkoj Poljani niti sada kada je centar grada pogodilo ovakvo katastrofalno nevrijeme. I ovoga puta naše vatrogasne snage i djelatnici komunalnih poduzeća reagirali su odmah i pokazali svoju spremnost u svim situacijama koje pogađaju naš grad – ističe gradonačelnik Dražen Barišić.

Načelnik Stožera za zaštitu i spašavanje Stjepan Kos ističe kako se na mjesto događaja pristupilo sa svim operativnim snagama, posebice vatrogascima, u nazočnosti policije, HEP-a i komunalnih poduzeća te je zatvoren promet za sva vozila i pješake. Po obavljenom policijskom očevidu i njihovom odobrenju pristupilo se sanaciji.

-U kratkom vremenu sve radnje koje su bile stavljene pred operativne snage učinjene su sukladno zakonu. Stožer je sa svojim članovima bio na mjestu događaja sve do puštanja u promet Zagrebačke ulice u 2 sata ujutro. Ovim putem zahvaljujem svima koji su pokazali spremnost pomoći u nevolji (građanima i privatnim trgovinama koje su otvorile svoja vrata kako bismo dobili potreban materijal). Smatram da je Stožer sa svojim operativnim snagama pokazao profesionalni pristup u nastaloj situaciji i spremnost za pravovremeno djelovanje kako u poplavi tako i sada u ovoj vremenskoj nepogodi – istaknuo je načelnik Stožera Stjepan Kos.

U nastavku objavljujemo kronologiju događanja tijekom protekla tri dana.

7. srpnja 2014. godine

20:37 – Javna vatrogasna postrojba- intervencija u Zagrebačkoj ulici na uklanjanju i sanaciji srušenog krovišta (sudjeluje 54 pripadnika Javne vatrogasne postrojbe i dobrovoljnih vatrogasnih društava)

20:45 Aktiviran Stožer za zaštitu i spašavanje, koji se sastaje na mjestu intervencije u Zagrebačkoj ulici (angažirana je Elektra, VG Komunalac, VG Čistoća i dodatna dobrovoljna vatrogasna društva putem JVP-a)

21:00 na lokaciji Zagrebačka 29-31 angažirano je 16 radnika VG Čistoće, 2 grajfera, autopodizač, kamion kiper i velika čistilica te 10 radnika VG Komunalca, 1 rovokopač i 4 kamiona

Na navedenoj lokaciji su pripadnici velikogoričke policijske postaje osiguravali promet tijekom trajanja intervencije. Promet je pušten u 02:00.

Sanacija na samim zgradama – putem Gradskog stambenog gospodarstva kao upravitelja:
22:00 – na teren ( Zagrebačku 29-31) izlaze radnici tri predstavnika izvođača limarskih i krovopokrivačkih radova(ukupno 6 radnika), rade na izbacivanju i čišćenju vode na stropnoj ploči potkrovlja zajedno sa suvlasicima stambene zgrade.
24:00 počelo postavljanje zaštine folije i cerade za prekrivanje
Osim na navedenim zgradama, intervencije su rađene i na zgradama: Zagrebačka 71-75, Trg Stjepana Radića 10, Trg Grada Zagreba 9-11, A.G. Matoša 9.

8. srpnja 2014. godine

6:00 Stožera za zaštitu i spašavanje održao sastanak i donio zaključke:

1. GSG s osiguravajućim društvima radi procjenu i počinje sanaciju
2. Komunalni redari obilaze teren
3. Komunalna poduzeća VG Čistoća i VG Komunalac čiste javne i zelene površine
4. JVP izlazi na intervencije po dojavi građana
5. Otvoren telefon za pozive građana

Tijekom dana, u Zagrebačkoj 29-31, se radi na demontaži preostale limarije, čišćenju tavana od šute, otpadnog materijala i zatečenih stvari te se izvode radovi na izradi privremene konstrukcije od letvi kao nasača za postavu zaštitne folije i izbacivanju vode s ploče tavana. Angažirano je 18 radnika.

9. srpnja 2014. godine

U Zagrebačkoj 29-31 nastavljeni su radovi na izradi hidroizolacije zaštitnom trakom na ploči tavana i zaštita konstrukcije od vode te zaštita prostora ispred stambene zgrade.
U završnoj su fazi projekti za postavljanje potpuno novog krovišta u Zagrebačkoj 29-31.

Osim navedenih intervencija i radova na zgradama u Zagrebačkoj ulici, sve službe radile su i na čišćenju u svim dijelovima grada. Tako je Javna vatrogasna postrojba imala ukupno 54 intervencija uklanjanja stabala i ostalih materijala koji su ugrožavali ljude i imovinu.

VG Čistoća i VG Komunalac radili su na orezivanju i uklanjanju polomljenog drveća i granja, te je na deponij u Mraclinsku Dubravu , u reciklažno dvorište dopremljeno:
- Pokrovni lim, 32 kubna metra
- Zeleni otpad – granje – 44,76 tona + 15 kubnih metara
- Otpadno drvo (krovišta) – 30 kubnih metara


Article printed from Grad Velika Gorica: http://www.gorica.hr

URL to article: http://www.gorica.hr/2014/07/izvjesce-o-poduzetim-mjerama-za-sanaciju-steta-nastalih-tijekom-olujnog-nevremena/

URLs in this post:

[1] Image: http://www.gorica.hr/wp-content/uploads/oluja1.jpg

Grad Velika Gorica - Gorica.hr - Službeni gradski portal