Grad Velika Gorica

Vijesti

Gradonačelnik Barišić primio mlade vatrogasce DVD-a Mraclin

vatrogasci1Nakon što su na 11. Državnom natjecanju vatrogasne mladeži proteklog vikenda u Čakovcu osvojili drugo mjesto, mušku ekipu vatrgoasne mladeži DVD-a Mraclin primio je gradonačelnik Dražen Barišić sa svojim zamjenicima Stjepanom Kosom i Ervinom Kolarcem. 12 mladih Mraclinaca postigli su sjajan uspjeh jer su u konkurenciji od 56 muških ekipa (12 do 16 godina) od pobjedničkog Novog Marofa bili slabiji za samo 4,22 boda.

- Od kraja 60.-ih godina dok se neki među nama nisu niti rodili, vatrogasci DVD-a Mraclin bili su pioniri u razvijanju i promicanju vatrogastva. Sad se taj rad vidi i na mladima koji će vjerojatno nastaviti istim putem. Vaš uspjeh je rezultat kontinuiteta koji traje blizu pola stoljeća i sasvim sigurno možemo reći da vatrogastvo u našem gradu ima veliku i blistavu budućnost. U ime svih građana grada Velike Gorice čestitam vam na drugom mjestu i na ovom lijepom peharu koji kao da je s lige prvaka – poručio je mladim vatrogascima gradonačelnik Dražen Barišić, zahvalivši se i članovima DVD-a Ribnica, Buševec i Markuševec Turopoljski, koji su također sudjelovali na natjecanju.

Član ekipe DVD-a Mraclin, 14-godišnji Vladimir Galeković, razmišlja o mogućnosti da jednom postane i profesionalni vatrogasac. U vatrogasnoj mladeži je već pet godina. Ističe kako je na natjecanju u Čakovcu bio „devetka“.

- Spajao sam cijevi, vezao čvorove, poput ostalih članova grupe koji imamo slične uloge. Sve počinje nakon naredbe kapetana dok stojimo u stroju. Nakon toga uzimam cijev, skačem preko bazena, uzimam cijev od člana broj osam, razvlačim je ispod tunela, a zatim i spojim – ispričao je Vladimir.

Inače tradicija vatrogastva Mraclinu začeta je još davne 1888.godine i to na blagdan Velike Gospe 15. kolovoza. U Općinskoj hiži u Mraclinu utemeljeno je Dobrovoljno vatrogasno društvo Mraclin koje su pokrenuli Franjo Crnić Preceptor (Precektor), Stjepan Galeković Gospon (zapovjednik), Janko Galeković (zamjenik), Janko Cvetnić Jančetov (penjački vođa), Mijo Kos Miškecov (štrcaljski vođa), Lacko Kovačić (rizničar) i Stjepan Galeković Stari Pepić (blagajnik).

Dva puta su Mraclinci bili drugi na Europskom natjecanju, jednom u Luksemburgu i jednom u Kölnu.

- Mraclin je drugo društvo Grada Velike Gorice, danas imamo oko 190 članova, sada pogotovo dolaze mladi koji se uključuju u rad i imamo aktivne sve natjecateljske kategorije, znači oko stotinjak aktivnih članova – rekao je predsjednik DVD-a Mraclin, Darko Vukašinec.

vatrogasci2