Grad Velika Gorica

Vijesti

Barišić: Najvažnije je razviti gospodarstvo i osigurati nova radna mjesta

vukovinsko1Unatoč nepovoljnim gospodarskim kretanjima u čitavoj regiji, a naročito u segmentu investicija, u gradu Velikoj Gorici postoji kontinuirani interes za ulaganje, sve zahvaljujući povoljnom geostrateškom položaju ali i senzibilnosti gradskog vodstva na stvaranje povoljne investitorske klime. Grad Velika Gorica od 2009. godine, radi na razvoju poduzetničkih zona i poticanju investicijskih ulaganja.

U zgradi gradske uprave održana je zajednička konferencija Grada Velike Gorice i poslovne zone Meridian 16 Business Park. Na konferenciji je predstavljena gradska radna zona Rakitovec i privatna poslovna zona Meridian 16 Business Park, te pogodnosti za investitore, a govorili su gradonačelnik g. Dražen Barišić te voditeljica projekta Meridian 16 Business Park gđa. Ivana Bakunić.

Od nekoliko područja gospodarske namjene na području Velike Gorice najistaknutija zona je poduzetnička zona Rakitovec. Površine 53 ha smještena je 7 km od Velike Gorice, tik uz državnu cestu Zagreb – Velika Gorica – Sisak. U poduzetničkoj zoni Rakitovec posluju četiri poduzetnika, koji se bave uglavnom građevinarstvom te drvnom industrijom i distribucijom voća i povrća, a zapošljavaju ukupno stotinjak djelatnika. Također je kroz posljednjih godinu dana aktivirano dodatnih ca 20.000 m2 raspoloživog zemljišta u radnoj zoni Rakitovec , a realizacija prve faze gradnje očekuje se do kraja ove godine. Grad je u svojim aktivnostima za razvoj gospodarstva pripremio i niz olakšica vezanih uz samu gradnju (niži komunalni doprinos, oslobađanje od plaćanja komunalne naknade prve godine), a uvedeni su i investicijski pratitelji kojima je zadaća dovesti investitora u najkraćem mogućem roku do ostvarenja planirane investicije.

Meridian 16 Business Park prostire se na površini većoj od 105 hektara, a podijeljen je u više namjena: proizvodnu, industrijsku, uslužno – trgovačku. Vizija Meridiana 16 je postati vodeća eko(ekološka i ekonomska) industrijska zona u Hrvatskoj. Zona je opremljena komunalnom infrastrukturom i prve investitore spremna je primiti u jesen. Udaljena je od Zagreba samo 20 km i svega 5 km od međunarodne Zračne luke Zagreb, ima direktan pristup autocestama, željeznička pruga Zagreb – Sisak prolazi pored same zone, a luka Rijeka udaljena je 170 km.

-Zaključno, mogu istaknuti zadovoljstvo onime što smo postigli od 2009. godine do danas, ali i naglasiti da ćemo i dalje najveći angažman usmjeriti na gospodarstvo. Iz tog razloga smo i formirali poseban upravni odjel za poduzetništvo, investicije i EU fondove, uveli smo investicijske pratitelje za sve investitore i otvaramo se kao grad i prema vanjskom kapitalu. Daljnje popunjavanje zona donijeti će otvaranje novih radnih mjesta i oživljavanje gospodarstva našeg kraja. Moj je cilj do 2017. godine osigurati funkcioniranje svih radnih zona u Velikoj Gorici, osigurati nova radna mjesta i potvrditi Veliku Goricu kao grad ugodnog življenja – izjavio je gradonačelnik Velike Gorice, Dražen Barišić.