Grad Velika Gorica

Iz medija

Pjesma i ples jači od vrućine: Započeli makarski Dani Turopolja

makarska1Uz puno pjesme i plesa jučer su u Kalalargi otvoreni drugi po redu Dani Turopolja u Makarskoj, u kojima će se kroz ovaj vikend predstavljati etno nasljeđe, gastronomija i umjetnost ovog kraja.

Uz lijep broj posjetitelja manifestaciju je jučer ispred tratorije Arta Larga otvorio zamjenik gradonačelnika Makarske Miroslav Družianić, nakon čega su plesnu i glazbenu tradiciju Turopoljaca predstavila kulturno umjetničkih društava Buševec i Stari Grad. Treba svakako napomenuti da su članovi spomenutih društava, među kojima je bilo i dosta starijih izvođača, herojski odradili i pjesme i plesove u narodnim nošnjama po velikoj vrućini, točno u podne, kada je bilo teško disati i onima koji su ih, u majicama kratkih rukava, mirno promatrali iz hlada.

- Poanta ove manifestacije je da povežemo kulturni turizam ostalih dijelova hrvatske s ovim našim makarskim i dalmatinskim. Etno udruga Ivančica već se 25 godina bavi očuvanjem turopoljske tradicije i razvili su dva vrlo tražena brenda, ženski ukras poculicu te podgutnicu koja je svojvrsna prethodnica kravate. Uz najvažnije brendove, Turopolje će se predstaviti kroz likovnu i primijenjenu umjetnost kraja, gastronomiju te glazbeni i scenski dio, kojeg će uistinu biti mnogo. Očekujem, i nadam se, da će se što više Makarana uključiti u ovu manifestaciju te da će, što je naš osnovni cilj, ponovo prepoznavati Kalalargu kao mjesto okupljanja i druženja, kazala je Vendi Borović iz udruge Kulturni turizam.

Još od lani nosimo jako lijepa iskustva iz Makarske stoga nam je drago da smo ponovno s vama. Sada već tradicionalno, mogu tako reći, predstavljamo etno baštinu našeg kraja uglavnom kroz etno proizvode prilagođene našem vremenu: naše brendove, turopoljsku poculicu te podgutnicu do sada smo uspjeli jako dobro plasirati, a uz etno modu za djecu i odrasle se predstavljamo i recikliranim drvenim bačvama od kojih radimo ukrase i sakralne predmete. S druge strane, OSS Buševec i KUD Stari Grad predstavit će glazbu i ples i ja sam sigurna da ćemo izazvati dobru reakciju i Makarana i njihovih gostiju, dodala je Ivančica Srdar, predsjednica etno udruge Ivančica, koja se predstavila izložbom rukotvorina u galeriji do Arta Large. Druženje i pjesma jučer su, praktički, trajali sve do kasno u noć – dok su posjetitelji Arta Large imali priliku upoznati se s gastronomijom kraja, kulturna su društva nastupila na Kačićevom trgu, pjevalo se i na rivi i u kali gdje je odzvanjalo do iza ponoći. Isti nas program očekuje i danas i sutra, s dodatkom da će svi zainteresirani posjetitelji i turisti imati priliku sudjelovati u radionici izrade tradicijskih suvenira.

Izvor: Makarsko primorje

turopolje2turopolje3turopolje4Dani Turopolja