Grad Velika Gorica

Vijesti

Vatrogasci su snaga našeg grada

vatrogasci1Velikogorički vatrogasci svih uzrasta, iz svih društava koja djeluju na području našeg grada, po prvi puta su se okupili na jednom mjestu ovoga vikenda na Smotri vatrogastva Grada Velike Gorice.

U Turopolju je aktivno oko 1 300 vatrogasaca, a vatrogasna društva broje i pomladak od šestotinjak djece i mladeži. Svi oni djeluju kroz 28 dobrovoljnih vatrogasnih društava i Javnu vatrogasnu postrojbu Velike Gorice, a zajedno čine Vatrogasni zajednicu grada Velike Gorice koja je s Gradom po prvi puta organizirala ovu smotru za koju se već najavljuje da će biti tradicionalna.

- Red je da na jednom mjestu, u povodu sv. Florijana, da se nađemo, da se družimo i da našim sugrađanima pokažemo da iza njih stoji organiziranost, iskustvo, operativnost i znanje vatrogastva, kao i tehnika, da bi se građani osjećali sigurno u svome gradu – rekao je gradonačelnik Dražen Barišić.

Na smotri se postrojilo preko 600 vatrogasaca koji su pokazali i 55 vozila kojima raspolažu vatrogasne snage Velike Gorice – od starog FAP-a do modernih navalnih vozila. Vatrogasna vozila prošla su u koloni Velikom Goricom, a kod Tržnog centra dočekali su ih mladi i stariji vatrogasci koji su predvođeni zastavama društava i limenom glazbom krenuli prema Muzeju Turopolja gdje su se postrojili na Trgu kralja Tomislava.

- Htjeli smo pokazati našim građanima da smo jedna velika snaga koja je spremna u svako vrijeme i u svako doba pomoći našim građanima. Mnogi od njih ni ne znaju koliko smo brojni i dobro opremljeni kao zajednica – kaže Ivica Kovačić, predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Velike Gorice.

- Zadnjih godina se pokazujemo samo u nekim teškim situacijama, odnosno u situacijama poplava, skidanja snijega, čišćenja snijega. U tim situacijama kad su ljudi jako napeti, pa smo onda mislili na neki način pokazati građanima koji ovise o nama s čim to Grad Gorica danas raspolaže – objasnio je Borislav Turan, zapovjednik Vatrogasne zajednice Grada Velike Gorice i zapovjednik JVP.

Nakon smotre vatrogasci su druženje uz ručak, a brojna vozila nastavili su razgledati znatiželjni Velikogoričani.

Prvi gorički sajam vatrogastva

Mjesec zaštite od požara nastavlja se s brojnim aktivnostima vatrogasaca, a po prvi puta u Velikoj Gorici od 23. do 25. svibnja u našem gradu će se održati sajam kriznog upravljanja Protecta2014 na kojem će u prvom planu biti izlagači s vatrogasnom opremom. Uz to na prostoru oko nove sportske dvorane, mjesta održavanja Protecte2014, održat će se i vatrogasna natjecanja te demonstracije spašavanja vatrogasaca Javne vatrogasne postrojbe Velika Gorica.

vatrogasci2vatrogasci3vatrogasci4vatrogasci5