Grad Velika Gorica

Vijesti

U Zagrebu predstavljen Velikogorički brass festival

brass-prss-01,U prostorijama Turističke zajednice Grada Zagreba održana je press konferencija vezana za najznačajnije zbivanje na našim prostorima posvećeno limenim puhačkim glazbalima. Riječ je o Velikogoričkom brass festivalu koji će se u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica održati po osmi put za redom i to od 24. do 28. svibnja 2014. u dvorani Gorica i Galženica.

Hvalevrijedan projekt na konferenciji za novinare predstavili su Tomislav Špoljar, umjetnički ravnatelj Brass festivala i Barbara Grđan Odrčić, ravnateljica velikogoričkog Pučkog otvorenog učilišta. Moderatorica je bila voditeljica Vlatka Pokos.
„Osim što želimo približiti takvu glazbu ljudima, želimo i omogućiti našim umjetnicima druženje sa stranim skladateljima i glazbenicima. Tako doprinosimo kvaliteti domaćih umjetnika koji se mogu usporediti sa stranim umjetnicima“, istaknuo je među ostalim Špoljar.

Uz vrhunske glazbene izvođače iz svijeta i Hrvatske, velikogorički Brass okuplja i svjetske skladatelje od kojih su mnogi inspirirani Festivalom i komponiraju nova djela. Tako je primjerice Eric Ewazen, ili kako ga nazivaju – Mozart današnjeg doba, djelo „Balkanika“ napisao inspiriran boravkom u Hrvatskoj. Stavci skladbe opisuju autorov doživljaj crkve Sv. Marka u Zagrebu i slapova na Rastokama.
Iako velik interes i odaziv vrhunskih stranih skladatelja i glazbenika na Velikogorički brass festival dokazuje njegovu vrijednost i kvalitetu, on još uvijek nije dobio zasluženu medijsku pozornost.
„Želimo da Festival dobije pažnju koja je proteklih godina izostala jer on propagira kulturu Velike Gorice i Zagrebačke županije kao i grad Zagreb i našu zemlju općenito. Imamo glazbena djela stranih autora koja su nastala zahvaljujući ljepotama naše zemlje i jedna smo od rijetkih zemalja koja ima takav Festival. Putem natječaja za EU projekte kandidirat ćemo Festival za sredstva EU-a kako bismo ga još više promovirali“, rekla je ravnateljica Grđan Odrčić.

Kako bi Festival što više približili velikogoričkoj publici, ali i posjetiteljima iz ostalih krajeva Hrvatske, ove će se godine nakon koncerata održavati jazz after partyiji na terasi caffe bara Cabana, u neposrednoj blizini zgrade POUVG. Posjetiteljima će se nuditi brass kokteli, a zabavljat će ih vrhunski domaći jazz izvođači. Na dan otvorenja Brassa u sklopu after partyija nastupit će i pjevačica Ivana Kindl.
I to nije sve čime se želi približiti publici. Naglašavamo da je ulaz na Festival besplatan, a ulaznice se podižu na info pultu Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica, Zagrebačka 37.
Osim Grada Velike Gorice, koji od samog početka financijski pomaže organizaciju Festivala, njegov značaj prepoznali su i Ministarstvo kulture RH, Zagrebačka županija, Grad Zagreb, Turistička zajednica Zagrebačke županije i Turistička zajednica Grada Velike Gorice te brojni sponzori.