Grad Velika Gorica

Najave

'Stvaramo održivu zajednicu u Velikoj Gorici'

vukomericFilm i tribina “U tranziciji 2.0″ upoznat će građane s tranzicijskim pokretom, pokretom za prijelaz u društvo s manje nafte i manje novaca, ali s većom kvalitetom življenja.

Prikazivanje ovog dokumentarca samo je uvod u daljnje aktivnosti koje za građane Velike Gorice priprema Udruga ZMAG. Već sljedećeg tjedna Gradska knjižnica započinje sa serijom događanja pod nazivom “Stvaramo održivu zajednicu u Velikoj Gorici” koja je usmjerena stvaranju uvjeta za kvalitetniji i zdraviji život u našem gradu.

Do kraja godine održat će se petnaest tematskih susreta na kojima će građani naučiti kako to ostvariti, te pet praktičnih radionica.

Gradska knjižnica Velika Gorica kao informacijski centar zajednice te centar znanja i cjeloživotnog učenja daje podršku ovom projektu koji je u potpunosti okrenut stvaranju boljeg života za cijelu lokalnu zajednicu i osvještavanju potrebe za korjenitim promjenama u načinu shvaćanja i prihvaćanja okolnosti u kojima živimo i stjecanja znanja o tome kako ih možemo učiniti kvalitetnijima, a svi susreti održat će se u Središnjem odjelu za odrasle u Gradskoj knjižnici od 18 do 20 sati.

Prvi će se susret održati 12. svibnja i bit će posvećen međusobnom upoznavanju, te željama, motivacijama i potrebama.

Na drugom susretu, 22. svibnja, krenut će se od depresivne slike kriza današnjeg vremena (ekonomska krize, klimatskih promjena, energetske krize i krize društva), ali i naslutiti rješenja.

Na trećem susretu, 5. lipnja, postavit će se neka pitanja i pokušati naći odgovori na njih jer bi se do tog susreta već trebale iskristalizirati konkretne ideje i mogućnosti.

Na četvrtom susretu koji će se održati 23. lipnja definirat će se s kakvim inicijativama će se započeti i u kojem smjeru će se ići i iako su neke grupe već počele samostalno djelovati, oko nekih stvari još uvijek treba pomoći.

Na zadnjem susretu prije stanke, 7. srpnja napravit će se pregled svega što se postiglo i na koji će se način susreti nastaviti tokom ljetnih mjesecu, a i pokušat će se naći pitanja koja su se nakupila kroz sve susrete.

Zato ako mislite da se u Velikoj Gorici ne događaju zanimljive stvari i ako biste željeli da se pokrenu korisne inicijative poput urbanih vrtova ili besplatnih popravljaonica svakako dođite i pridružite se ovim aktivnostima.