Grad Velika Gorica

Vijesti

Novi terminal Zračne luke do kraja 2016.

zracna1Radovi na izgradnji novog putničkog terminala Međunarodne zračne luke Zagreb danas su i službeno započeli polaganjem kamena temeljca. Ukupna je vrijednost radova je 240 milijuna eura, a terminal bi trebao biti gotov do kraja 2016. godine.

Prisutne je na početku pozdravio predsjednik Uprave Zračne luke Zagreb Bruno Mazurkiewicz koji je poručio da se veseli uspjehu u narednih 30 godina.

- Veliko mi je zadovoljstvo i čast zaželjeti vam dobrodošlicu u ime Međunarodne zračne luke Zagreb. Sretan sam što vas mogu vidjeti na gradilištu novog putničkog terminala na ovaj povijesni dan, kojim simbolično obilježavamo partnerstvo između Hrvatske i konzorcija ZAIC – rekao je Mazurkiewicz.

Nova putnička zgrada zagrebačkog aerodroma imat će osam aviomostova. Kapacitet novog terminala, površine 65.000 četvornih metara, bit će pet milijuna putnika godišnje.

Izgradnja novog terminala Zračne luke imat će snažan utjecaj na gospodarski razvoj Velike Gorice, te poticanje novih investicija. Samo od komunalnos doprinosa kojeg je koncesionar uplatio prošle godine, velikogorički proračun uprihodio je 21,8 milijuna kuna.

- Jedna je to od najvećih gospodarskih aktivnosti na području Grada Velike Gorice ove godine i u narednim godinama. Nije jedina jer će ih biti još više, prijašnjih godina smo imali značajne aktivnosti u gradnji cestovnih prometnica, međutim ono što se sad događa s projektom Zračne luke, i ubuduće s Hrvatskom poštom i drugim investicijama predstavlja velik napredak za grad, s obzirom da svaka ta investicija ima i određeni dio aktivnosti koji se prelijevaju izravno u proračun grada Velike Gorica, ali u budućnosti tu će se naći radna mjesta, tu će biti naš ne samo gospodarski, već i društveni život – rekao je gradonačelnik Dražen Barišić naglasivši kako Grad podržava ovaj projekt. Uz gradonačelnika Dražen Barišića, svečanosti otvaranja radova nazočili su i zamjenik gradonačelnika Stjepan Kos i predsjednik Gradskog vijeća Tomo Vidović.

Prihod od koncesije tijekom 30 godina ostvarivat će Grad Velika Gorica (5%) , Zagrebačka županija (5%), Grad Zagreb (35%) i Republika Hrvatska (55%).

Spomenimo i kako je umjesto planiranog domjenka, uprava Zračne luke Zagreb odlučila je dodati predviđeni iznos uz dodatna sredstva kao donaciju za pomoć poplavljenim područjima.

zracna2zracna3zracna4zracna5