Grad Velika Gorica

Vijesti

Gorički vatrogasci otputovali na poplavljena područja u Slavoniji

vatrogasciŠestero velikogoričkih vatrogasaca jučer je otputovalo za Slavoniju gdje će sudjelovati u sanaciji poplavljenih naselja. U prvoj smjeni koja će potrajati nekoliko dana sudjeluje pet članova DVD-a Kurilovec te jedan DVD-a Velika Mlaka, a na široj listi prijavljenih koji bi u sljedećim tjednima mogli u Slavoniju je dvadeset goričkih dobrovoljnih vatrogasaca.

- Zaustavit ćemo se u Ivanić Gradu gdje imamo cijepljenje. Tamo će nam se na putu za Slavoniju priključiti još devet vatrogasaca i onda nastavljamo za Drenovce. Imamo čizme, rukavice, svu opremu za ulazak u kontamiranu zonu. Zajednica nam je sve pripremila, samo čekamo daljnje naredbe. Velik dio tehnike je već tamo, radi se na ispumpavanju, prvo je bilo čišćenje prometnica, sad se ide na kuće – rekao je Igor Pischiutta iz DVD-a Kurilovec koji predvodi goričke vatrogasce.

Vatrogasci su za odlazak u Slavoniju čekali dopuštenje Državne uprave za zaštitu i spašavanje jer je u međuvremenu Vlada za to područje proglasila katastrofu.

- Mi smo uvijek bili spremni za ovakve akcije i za pomoć drugima, međutim moramo poštivati hijerarhiju državne uprave. Dobili smo poziv i odazvali smo se, i odradit ćemo to svim srcem, jer prije svega mi smo humanisti. Organizirali smo se prije 10 dana ali pošto je proglašeno stanje katastrofe moramo poštivati državnu upravu – rekao je predsjednik VZ-a, Ivica Kovačić.

Gradonačelnik Dražen Barišić kaže da su Grad i Vatrogasna zajednica odmah nakon poplave ponudili pomoć Slavoniji, ali i susjednoj Bosni i Hercegovini i Srbiji. Ističe kako su naši vatrogasci spremni za najteže zadaće te da će ih na teren otići posjetiti.

- Ako su neki vatrogasci spremni, obučeni, i imaju ta iskustva s poplavama u Hrvatskoj, onda su to naši velikogorički vatrogasci. Oni su pokazali u poplavama koje su nažalost zadesile naše područje, i pripremaju se za ne daj Bože buduće takve situacije, poplave, i inače sa svojim znanjima sigurno će doprinijeti sanaciji – rekao je gradonačelnik Barišić koji je poručio vatrogascima da se čuvaju.

Plan je da gorički vatrogasci na području Slavonije ostanu do nedjelje, 1. lipnja, ali spremni su u slučaju potrebe ostati i znatno dulje. Spavat će u društvenom domu u Drenovcima na poljskim krevetima.