Grad Velika Gorica

Vijesti

Velika Gorica dobila policajce na biciklima

policija1Velika Gorica pridružila se hrvatskim i europskim gradovima koji imaju kontakt policajce na biciklima. Nabavu i opremanje bicikala financirao je Grad Velika Gorica, a policajci na biciklima predstavljeni su na u nedjelju održanoj biciklijadi Tour de Tur.

Policajce na biciklima predstavili su gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić i načelnik Policijske uprave zagrebačke Goran Burušić.

- Osnovni cilj projekta je da se poboljša kontakt s građanima, da smo vam bliže. Autom od točke A do B ne vidite nikoga, no bicikli su toliko danas popularni da se i na ovaj način želimo približiti građanima. Drugi cilj je prevencija, a najvažnije je da kad nas trebate, biciklom možemo vrlo brzo doći – rekao je načelnik Burušić.

- Inače sam kontakt policajac, na biciklima smo tek počeli. Cilj je da i dalje budemo dostupni građanima, važna je prevencija, a što se tiče bicikla, prije možemo stići na intervencije nego s autom ili pješice. Rješavat ćemo sitne prekršaje, od nepropisnog parkiranja, sankcionirat ćemo bicikliste koji ne poštuju prometna pravila jer lakše nam je nego kolegama koji su u auto ophodnji – rekao je policajac biciklist Ivan Josić. Njegov kolega, Josip Stošić, kaže da su spremni i na jurnjavu za prekršiteljem.

- Mi smo sigurno sada brži u užem dijelu grada gdje je malo teže stići s vozilima. Ovdje smo preventivno za početak kako bi upozorili građane u slučaju vožnje nogostupom. Zahvaljujući biciklu, sada možemo doći baš na svako mjesto – zaključio je Stošić i nabrojio opremu koju drže u mini sanduku na stražnjem dijelu bicikla.

- U sanduku je kapa dok se bicikl ne vozi, a bit će tu još i blokovi za upozorenja. Imamo još lampe koje se noću montiraju na biciklu jer po danu nisu potrebne. Znači, na ovaj način spremni smo i za treću smjenu – dodao je.

policija2policija3policija4policija5