Grad Velika Gorica

Vijesti

Prijedlog Zakona o područjima i sjedištima sudova diskriminira Veliku Goricu

sudU prijedlogu Zakona o područjima i sjedištima sudova nije uvažen prigovor Grada Velike Gorice kojim je traženo da u Velikoj Gorici ostane Općinski sud. Zbog toga je gradonačelnik Dražen Barišić uputio Ministarstvu pravosuđa Primjedbe na prijedlog Zakona. Dopis donosimo u cijelosti.

„U prijedlogu Zakona o područjima i sjedištima sudova „strši“ Grad Velika Gorica bez sjedišta općinskog suda, iako je u Velikoj Gorici sjedište županijskog suda, jer drugi gradovi sa sjedištem županijskog suda imaju i sjedište općinskih sudova.
U racionalizaciji mreže sudova Velika Gorica ne pripada u gradove sa prekomjernim i suvišnim općinskim sudovima u kojima bi općinski sud trebalo zamijeniti sa stalnom službom.

Odstupanjem od navedenog kriterija određivanja sjedišta općinskih sudova navedeni prijedlog Zakona nije konzistentan, racionalan i nije opravdano da Velika Gorica i ostali gradovi i općine Zagrebačke županije pripadnu u nadležnost Općinskog suda Zagreb-jug i da navedeno područje nosi teret reorganizacije pravosuđa u Gradu Zagrebu, gdje postoje najveći zaostaci neriješenih predmeta.
Velika Gorica ne pripada u „područje Grada Zagreba“, kako se navodi u obrazloženju prijedloga, nego je šesti grad u Republici Hrvatskoj i pripada Zagrebačkoj županiji, a za koje područje je nadležan županijski sud sa sjedištem u Velikoj Gorici.
Nije istinit argument iznesen u raspravi da ako bi u Velikoj Gorici bilo sjedište općinskog suda, da bi Općinski sud Zagreb-jug trebao imati stalnu službu.

Postojanje Općinskog suda u Velikoj Gorici ne samo da ne isključuje postojanje Općinskog suda Zagreb-jug, već je upitno da li su samo dva općinska suda u Zagrebu dovoljna, s jedne strane, a s druge strane, ovim se ne dovodi u pitanje potreba za postojanjem Općinskog suda u Velikoj Gorici.

Ističemo samo osnovne argumente za sjedište pravosudnih institucija u Velikoj Gorici:
- Sud u Velikoj Gorici postoji od 1894. godine;
- U Velikoj Gorici je sjedište županijskog suda i županijskog državnog odvjetništva;
- Područje Općinskog suda u Velikoj Gorici ima oko 65.000,00 stanovnika i Velika Gorica je šesti grad u Republici Hrvatskoj s tendencijom rasta i daljnjeg razvoja;
- Općinski sud u Velikoj Gorici je najveći Općinski sud u nadležnosti Županijskog suda u Velikoj Gorici, pa je po prirodi stvari logično da je i sjedište novoosnovanog općinskog suda, općinskog državnog odvjetništva i prekršajnog suda u Velikoj Gorici za područje Zagrebačke županije,
- Velika Gorica je dobro povezana sa svim mjestima Zagrebačke županije, uključujući i Novi Zagreb (11 km) i ako bi nadležnost Općinskog suda u Velikoj Gorici bila proširena na Novi Zagreb, građani bi imali brz i nesmetan pristup sudu. Naprotiv, ako bi sud bio u Novom Zagrebu, stanovnici općina Kravarsko, Pokupsko i Orle, s obzirom na znatnu udaljenost, imali bi otežan, ponekad onemogućen, pristup sudu, čime bi bilo ugroženo i njihovo ustavno pravo na pristup sudu, a što je bitan element prava na pravično suđenje;
- Sud u Velikoj Gorici ima zadovoljavajuće prostorne kapacitete uz mogućnost proširenja;
- Na Općinskom sudu u Velikoj Gorici ima 62 zaposlenika – sudaca, službenika i namještenika većinom iz Velike Gorice;
- Općinski sud u Velikoj Gorici bio je do sada ažuran i predloženom reorganizacijom postaje žrtva neažurnosti i neučinkovite organiziranosti pravosudnog sustava u gradu Zagrebu, a koja neažurnost je uobičajena za prevelike sudove, pa postoji vjerojatnost da će svi subjekti s našeg područja ubuduće s novim velikim sudom dobiti manju ažurnost postupanja u očito prevelikom Općinskom sudu Zagreb-jug, koji će preuzeti i neriješene predmete od Općinskog građanskog suda u Zagrebu;
- Građani Velike Gorice ubuduće bi imali znatno veće troškove ostvarivanja pravne zaštite.

Naznačeni argumenti izneseni u prilog postojanja Općinskog suda u Velikoj Gorici, na odgovarajući način vrijede i za Općinsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici i Prekršajni sud u Velikoj Gorici.

S našim argumentima mišljenje dijeli i struka – Vrhovni sud Republike Hrvatske i Udruga hrvatskih sudaca, koji s pravom ukazuju i na neusklađenost predloženih rješenja sa sadržajem Ustava Republike Hrvatske.

Stalna služba ne može zadovoljiti potrebe građana ovog područja i činjenica da će građani zbog toga imati povećane troškove, ne samo zbog činjenice da će kazneni predmeti i radni sporovi biti samo u Zagrebu.

Zagrebačka županija se afirmirala kao poseban entitet i ne pripada području Grada Zagreba.

Ukratko, budući da svi gradovi sa sjedištem županijskih sudova imaju i sjedište općinskih sudova, apsolutno je neopravdano i diskriminirajuće iznimku činiti samo u pogledu Grada Velike Gorice.

Grad Velika Gorica predlaže da Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske usvoji iznesene primjedbe na prijedlog Zakona o područjima i sjedištima sudova i prijedlog Zakona o područjima i sjedištima državnih odvjetništava na način da u Velikoj Gorici bude sjedište općinskog suda za područje gradova i općina Zagrebačke županije, te iz istovjetnih razloga sjedište općinskog državnog odvjetništva i prekršajnog suda za područje gradova i općina Zagrebačke županije, a tek podredno i za područje dijelova Grada Zagreba, samo ako je to u opravdanom interesu reorganizacije pravosudnih institucija u Gradu Zagrebu.