Grad Velika Gorica

Najave

Noć knjige 2014. u Gradskoj knjižnici Velika Gorica

nocknjige“Knjigom do glazbe” ovogodišnja je tema Noći knjige koja nas očekuje u srijedu 23.travnja s početkom u 16 sati. U ovogodišnji program tradicionalno će nas uvesti FA Turopolje, a svi posjetitelji moći će uživati u dva lijepa knjiško-glazbena projekta.

Nacionalnom manifestacijom Noć knjige afirmira se ljubav prema knjizi i čitanju, a u nju se uključuju hrvatske knjižnice, knjižare i ostale institucije koje se bave knjigom s ciljem da oči javnosti usmjerimo na knjigu, u svim njezinim tradicionalnim i modernim oblicima.

Učenici Osnovne škole Pokupsko predstavit će, i na tradicionalnim instrumentima odsvirati, glazbenu baštinu Pokuplja koju su prikupili u okviru projekta „Tradicija Pokupskoga kraja“, a svestrana Nina Selman Hrvatić, pjesnikinja, profesorica hrvatskog jezika u Zrakoplovnoj tehničkoj školi Rudolfa Perešina i pjevačica, predstavit će e-knjigu „Slikarstvo – nijema glazba“ i web projekt „Sinestezija“, koji spaja pjesništvo, slikarstvo, fotografiju, glazbu i izgovorenu riječ u neraspletivu cjelinu. Kako sve to izgleda i zvuči vidjet ćemo putem video projekcije ove zanimljive knjige.
Program Noći knjige 2014. u Gradskoj knjižnici Velika Gorica – Knjigom do glazbe

Na matineji u Dječjem odjelu najmlađi posjetitelji mogu sudjelovati u književno-glazbeno-likovnoj radionici „Slikanje glazbe – stvaranje priče“.

Noć knjige zatvorit će nastup ženskog zbora „Čipkice“. Djevojke koje pjevaju tradicionalnu glazbu bez granica već su oduševile gledatelje (i žiri) televizijske emisije „Do posljednjeg zbora“, a upravo za ovaj nastup pripremaju i jednu od vokalno najtežih pjesama do sada – iznenađenje i poslasticu za sve glazbene sladokusce.

Ali to nije sve! Naime, svi posjetitelji Noći knjige mogu sudjelovati u glazbenom kvizu „Glazbom do knjige“ i to tako da ispune kratki kviz upitnik kojim mogu provjeriti svoje poznavanje glazbe, te osvojiti tri vrijedne nagrade: dvije karte za koncert (prva nagrada), glazbenu knjigu (druga nagrada) i jednogodišnje članstvo u knjižnici (treća nagrada). Nakon nastupa „Čipkica“, djevojke iz zbora izvući će troje sretnih dobitnika.

Program Noći knjige 2014. u Gradskoj knjižnici Velika Gorica – Knjigom do glazbe

DJEČJI ODJEL – MATINEJA:
16.00 – 17.30 SLIKANJE GLAZBE – STVARANJE PRIČE GLAZBENO-LIKOVNO-KNJIŽEVNA RADIONICA
RADIONICA JE NAMIJENJENA MLAĐIM OSNOVNOŠKOLCIMA, A VODITELJ JE PROF. GLAZBE BORIS KLARIĆ

SREDIŠNJI ODJEL ZA ODRASLE:
18.30 – 19.00 JURJEVSKE PJESME I PLESOVI
NASTUP FOLKLORNOG ANSAMBLA „TUROPOLJE“

19.00 – 19.45 TRADICIJA POKUPSKOGA KRAJA –
PREDSTAVLJANJE UČENIČKOG PROJEKTA OŠ POKUPSKO
DJECA SU POD VODSTVOM PROFESORA MARIJA OŽAKOVIĆA PRIKUPILA STARE POPIJEVKE I TRADICIONALNE NAPJEVE POKUPLJA, A PRIKUPLJENE PJESME I SAMI SU NAUČILI IZVODITI NA TRADICIONALNIM INSTRUMENTIMA.

20.00 – 20.30 SINESTEZIJA – PREDSTAVLJANJE E-KNJIGE “SLIKARSTVO – NIJEMA POEZIJA” PJESNIKINJE NINE SELMAN HRVATIĆ I SLIKARA ANTE BENDERA UZ PROJEKCIJU E-KNJIGE
E-KNJIGA “SLIKARSTVO – NIJEMA POEZIJA” OBJEDINJUJE SLIKARSTVO I POEZIJU. PROČITAJTE,
POSLUŠAJTE, POGLEDAJTE I SAZNAJTE SVE O KNJIZI KOJA PRELAZI GRANICE

20.30 – 21.00 „ČIPKICE“ – NASTUP ŽENSKOG VOKALNOG SASTAVA
ŽENSKI ZBOR S KOJIM SVIJET MOŽETE OBIĆI, NE U 80 DANA, VEĆ U SVEGA PAR PJESAMA. I TO BEZ PUTOVNICE.

21.00 GLAZBENI KVIZ „GLAZBOM DO KNJIGE“ – IZVLAČENJE DOBITNIKA
SVI POSJETITELJI NOĆI KNJIGE MOGU SUDJELOVATI U GLAZBENOM KVIZU I PROVJERITI SVOJE POZNAVANJE GLAZBE TE, NARAVNO, OSVOJITI FORA NAGRADE: DVIJE KARTE ZA KONCERT, GLAZBENU KNJIGU ILI JEDNOGODIŠNJE ČLANSTVO U KNJIŽNICI!