Grad Velika Gorica

Vijesti

Vlada ne reagira, Gorica ne odustaje

voda1 Iako je rok za primjedbe po predloženim uslužnim područjima istekao 3. ožujka, a unutar njega Grad Velika Gorica poslao svoje primjedbe koje se odnose na protivljenje spajanja Velike Gorice sa Zagrebom, reakcija i očitovanja iz nadležnog ministarstva kao ni Vlade, nema.

- Rekao sam da našu vodu ne damo! To smo potvrdili i zaključkom Gradskog vijeća koje je bilo jedinstveno u stavu da Velika Gorica traži svoje samostalno uslužno područje. Podršku su nam dali i predsjednici svih gradskih četvrti i mjesnih odbora. Ne odustajemo i tražio sam jučer hitan sastanka s ministrom Jakovinom upravo na temu definiranja samostalnog uslužnog područja za Veliku Goricu – izjavio je gradonačelnik Dražen Barišić.

Velika Gorica udovoljava svim zakonskim uvjetima da bude samostalno uslužno područje i svim dozvoljenim sredstvima za to će se i boriti. Nedopustiva je ideja „utapanja“ Velike Gorice u Zagreb, jer će na taj način Goričanima voda poskupjeti i do 80 posto, a sva komunalna infrastruktura koja danas vrijedi oko milijardu kuna bez naknade bi prešla u vlasništvo Zagreba. Gorička VG Vodoopskrba uspješna je gradska tvrtka koja ima dovoljno kapaciteta opskrbljivati Veliku Goricu te općine Kravarsko, Orle i Pokupsko vodom, što dokazuje i činjenica da je upravo u Velikoj Gorici najniža varijabilna cijena vode, 2,28 kn, dok je u susjednom Zagrebu ta cijena 10,36 kn.

- Vlada mora uvažiti želje i potrebe nas Velikogoričana! Nije li apsurdno da se nas, koji godinama gradimo kvalitetan sustav vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda, sada kažnjava enormnim poskupljenjem upravo tih usluga i otimanjem naše vodoopskrbne infrastrukture?! – pita se velikogorički gradonačelnik.

Istovremeno, gradonačelnik je zatražio i sastanak s ministrom pravosuđa kako bi mu prezentirao zaključak Gradskog vijeća Velike Gorice kojim je podržana reorganizacija pravosuđa, ali i izražen stav da sjedište Općinskog suda bude u Velikoj Gorici, za što je Grad spreman izdvojiti i financijska sredstva.