Grad Velika Gorica

Vijesti

Veliki poslodavci će morati zapošljavati osobe s invaliditetom

tribina67Na inicijativu povjerenstva za osobe s invaliditetom u ponedjeljak je u Velikoj Gorici održana tribina o Zakonu o prefesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom. Gošće tribine, pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava gospođa Tatjana Dalić i privremena ravnateljica Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom gospođa dr. Lidija Hrstić – Novak, govorili su o tome što Zakon donosi osobama s invaliditetom i poslodavcima.

Ispred Grada Velike Gorice skup je pozdravio zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec koji je istaknuo da Grad brine za sugrađane s invaliditetom, dijelom i kroz zapošljavanje u gradskoj upravi i institucijama.

- Imamo svijetle primjere rada, posebno kroz sport gdje smo potaknuli naše sugrađane s invaliditetom da na kvaltietan način upotpunjavaju svoje slobodno vrijeme, da se druže, ali i kroz sportske rezultate prezentiraju sebe i naš grad – rekao je Kolarec.

Nagrade, ali i kazne, za (ne)zapošljavanje

„Poslodavci koji zapošljavaju najmanje 20 radnika dužni su zaposliti, na primjerenom radnom mjestu određeni broj osoba s invaliditetom, ovisno o ukupnom broju zaposlenih radnika i djelatnosti koju obavljaju“, srž je odredbe novoga Zakona po kojoj će poslodavci morati ispuniti određenu kvotu zaposlenih osoba s invaliditetom u svome poduzeću. U suprotnom plaćat će penale za svaku osobu koju, po kvotnom sustavu, nisu zaposlili, a trebali su. Penali će iznositi 30 posto bruto minimalne plaće odnosno nešto više od 900 kuna mjesečno. Uz to, za zapošljavanje osoba s invaliditetom bit će nagrađeni s 15 posto bruto plaće za takvog djelatnika.

- Uveli smo kvotni sustav zapošljavanja kao obvezu, ne više za javni sektor nego i realni. Za sve poslodavce koji imaju više od 20 zaposlenika propisana je kvota od 2 do 6% obveze zapošljavanja osoba s invaliditetom i to ej obveza od 1.1.2015. godine – objasnila je Tatjana Dalić dodavši da postoje i zamjenske kvote i kompromisi kako se ne bi išlo na štetu poslodavaca.

- Cilj je potaknuti zapošljavanje, a ne kažnjavati – rekla je Dalić.

Najveći dio poslova oko provedbe zakona provodit će Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom koji će biti centralna institucija za izdavanje nalaza i mišljenja po kojoj će osobe s invaliditetom ostvarivati svoja prava. Trenutno je u pripremi i očevidnik po kojemu će se vidjeti koliko je osoba s invaliditetom sada radno aktivno, a koji će biti polazišna točka za sve buduće mjere.

Tatjana Dalić je na kraju poručila kako osobe s invaliditetom nisu osobe s posebnim potrebama, već s istim potrebama kao svi građani, ali ih ostvaruju na drugi način.

- Stvaramo društvo jednakih šansi, to je i intencija ovoga Zakona, a pravo na rad je jedan od osnovnih uvjeta k tome cilju – zaključila je Dalić.