Grad Velika Gorica

Najave

Matičin četvrtak o Turopoljskom Jurjevu

jurjevo3U četvrtak, 6. ožujka 2014., u okviru Matičina četvrtka u Muzeju, u Muzeju Turopolja u 19.00 sati bit će održano predavanje pod nazivom “Turopoljsko Jurjevo – od lokalnog ponosa do svjetske baštine”. Predavanje će održati dr. sc. Melanija Belaj, dr. sc. Ana-Marija Vukušić i dr. sc. Tvrtko Zebec iz Instituta za etnologiju i folkloristiku.

U izlaganju će biti riječi o projektu “Hrvatska nematerijalna kulturna baština, društveni identiteti i vrijednosti” koji u izvedbi suradnika Instituta za etnologiju i folkloristiku financira Hrvatska zaklada za znanost.

U okviru tog projekta znanstvenici kritički promišljaju o nematerijalnoj kulturi kao baštini te o načinima njezine popularizacije i očuvanja. Izložit će se o aktivnostima suradnika projekta, o suradnji s Ministarstvom kulture – Upravom za zaštitu kulturne baštine, o sudjelovanju znanstvenika u provedbi kulturne politike, o nematerijalnoj kulturi i provedbi UNESCO-ve Konvencije za očuvanje nematerijalne kulturne baštine, o mogućnostima prijavljivanja kulturnih dobara u nacionalni Registar kulturnih dobara, kao i prijava na UNESCO-ve popise.

Posebno će se govoriti o Jurjevu kao turopoljskom tradicijskom blagdanu koji je već upisan u Registar kulturnih dobara RH, kao i o jurjevskim običajima sjeverozapadne Hrvatske. Bit će riječi i o multinacionalnoj nominaciji u kojoj Hrvatska sudjeluje s prijavom jurjevskih običaja za upis na UNESCO-v popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.