Grad Velika Gorica

Vijesti

Grad će sufinancirati fasade i za obiteljske kuće

certifikat1- Na rebalansu ćemo osigurati sufinanciranje obnova fasada obiteljskih kuća i ti natječaji će biti sufinancirani i od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost – najavio je jučer gradonačelnik Dražen Barišić, prilikom postavljanja energetskog certifikata u stambenoj zgradi u ulici Stjepana Tomaševića na broju 4. Zgrada je jedan od 45 objekata u Velikoj Gorici koji je gradskim programom dobio energetski certifikat.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirao je projekt energetskog certificiranja u visina 25% opravdanih troškova, Grad Velika Gorica 15%, a 60% sudjeluju suvlasnici iz sredstava zajedničke pričuve. Rok važenja energetskog certifikata je 10 godina.

Fond je do sada na području Grada Velike Gorice odobrio sufinanciranje 11 projekata koji su sufinancirani u iznosu od 10,6 milijuna kuna, a od čega najveći dio se odnosi na četiri projekta u području zaštite okoliša dok ostatak od 1,37 milijuna kuna se odnosi na projekte u području energetske učinkovitosti. Za energetsko certificiranje 45 objekata u Velikoj Gorici izdvojena je iz Fonda 81 tisuća kuna, pojasnila je Irena Dubravec iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Direktor Gradskog stambenog gospodarstva V.Gorice, kao upravitelja zgrada, Tomislav Landeka dodaje kako je u pripremi i certificiranje dodatnih 20 zgrada. Prvi energetski certifikati pokazali su da neke zgrade imaju najlošiju ocjenu „G“, no iz GSG-a upravo na njima vide najveću mogućnost sufinanciranja obnove za povećanje energetske učinkovitosti.

- To je nama veći izazov da podignemo razred više, energetska učinkovitost mora biti povećana 30 posto za razred više i tu imamo veću mogućnost napretka i lakše dobiti sufinanciranje radova iz Fonda kojemu je cilj ukupno povećanje uštede – kaže Landeka.

- Krenuli smo s certificiranjem zgrada da se dobije početno stanje. Sada treba nastaviti da se riješi projektna dokumentacija i krene u konkretnu obnovu zgrada te da se one obnavljaju energetski održivo kako bi naši sugrađani smanjili svoje troškove – dodaje gradonačelnik Barišić.

certifikat2certifikat3