Grad Velika Gorica

Iz medija

9. Turopoljska kobasijada

kobasijadaizvj2Plemenita opčina turopoljska je 20. ožujka organizirala 9. turopoljsku kobasijadu na koju se prijavilo čak 46 primjeraka domaćih kobasa, a najbolju je pripremio 29-godišnji Matija Matulin.

Turopoljska kobasijada, natjecanje u pravljenju najboljih kobasica našega kraja, ove je godine uz domaćinstvo KUD-a “Dučec” održana u Mraclinu, gdje je društveni dom ispunio velik broj natjecatelja i gostiju. Svi oni došli su saznati „teri Turopolec najbolšu kobasu dela“, a u oštroj konkurenciji našlo se rekordnih 46 uzoraka.

Najboljom kobasicom proglašena je ona koju je pripremio mladi Matija Matulin, koji je nakon prošlogodišnje srebrne diplome pronašao recept za šampionski primjerak te tako pobijedio mnogo iskusnije kobasičare. Gužvu na vrhu tablice, u razlici od samo dva boda, činili su još Ivan Bedeković, Vid Kovačić i Željko Dvorneković.

– Recept za najbolju kobasu ne mogu otkriti, samo da je od posavske svinje. Velik je ponos pobijediti, ja mlađi od nas puno izlagača. Zadnjih pet godina sudjelujem i prošle godine sam imal broncu, prije toga ništa – rekao nam je šampion 9. turopoljske kobasijade.

Pet uzoraka od turopoljske svinje

Kobasijada je ove godine ponudila i novitet, a to je ocjenjivanje kobasice pripremljene od turopoljske svinje. Baš kao i za kobasice u općoj konkurenciji, očekuje se da će natjecanje pomoći i podizanju kvalitete proizvodnje kobasice od turopoljske svinje. Na najboljem putu zasad je Branko Borković, nagrađen prvim mjestom u ovoj kategoriji, a slijedili su ga Antun Kos i Mirko Stanilović.

Težak zadatak da pronađe najbolju kobasicu imala je ocjenjivačka komisija kojega su činili Zlata Filipović, Aneta Karakaš, Štefica Kralj, Željko Radač i Milan Išek, a kako kažu, napredak je iz godine u godinu vidljiv.

– Na prvoj kobasijadi bilo je 15 uzoraka, sada ih je 46, znači da je interes velik. Opći dojam je jako dobar i u odnosu na prethodne godine, ova je Kobasijada daleko najbolja po rezultatima – kaže predsjednica komisije Zlata Filipović.

Očuvanje tradicije na prvom mjestu

Plemenitaši ovom manifestacijom njeguju tradiciju izrade domaćih kobasica iz ekološkog uzgoja koja je ukorijenjena u turopoljski kraj, poručuje turopoljski župan Juraj pl. Glagolić.

– Kobasijadu radimo da nastavimo tradiciju u Turopolju. U povijesti su se Turopoljci dičili svojim kobasicama i drago mi je da je večeras bilo mladih proizvođača – kaže župan pl. Glagolić.

Na očuvanju te tradicije zahvalio se i gradonačelnik Dražen Barišić.

– I kobasa je dio tradicije. Ona se servira na stolu, a oko njega se okupljaju ljudi koji pripovedaju po domaći. Drže do svoje riječi i time dokazuju što su i tko su. Dio tog identiteta je ovo što ste prezentirali i želim vam još puno Kobasijada i ovakvih susreta – rekao je gradonačelnik Dražen Barišić pozdravljajući okupljene.

Uz očuvanje tradicije pravljenja kobasica, ocjenjivanje proizvoda i druženje, pokazalo se da je najveći dobitak ove manifestacije upravo to što svake godine domaći proizvođači pripremaju sve bolje i bolje kobasice, koje na kraju završe na našim stolovima.

Izvor: VG Danas