Grad Velika Gorica

Vijesti

105. Turopoljski fašnik

fasnikslicka1Velika povorka 105. Turopoljskog fašnika prošla je Velikom Goricom gdje su je kroz Zagrebačku ulicu pozdravila mnoga znatiželjna, i pokoja zamaskirana, lica naših sugrađana. Ukupno 27 grupa činilo je veliku povorku koja je prodefirilala gradom od Školske ulice do šatora iza velikogoričkog kina.

Bilo je tu raznih grupa od Sulejmanove vojske, Turopoljaca na balu pod maskama, kolinja iz Budrovaca, ježeva i mačaka, Štrumpfova, vitezova i hipijevaca kao i starih plemena, a povorkom su prošle i dvije morske grupe iz gradova Zadra i Dubrovnika. Naravno, goričkom špicu s maskom na licu, posjetili su i brojni političari Hrvatske i Europe, a ukazao se i sam Josip Broz Tito.

Stružni žiri sve je to nadgledao s visoka, a na kraju svoga vijećanja odlučili su nagraditi i najbolje. Prva nagrada 105. Turopoljskog fašnika tako je otišla Fašničkoj udruzi Žir koja je prikazala „Doba Erdodya“ sa svojom velikom kolonom i neosvojivom tvrđavom. Druga nagrada otišla je u Zadar kod Društva Puntamike koji su svoj prikaz vjenčanja nazvali „Posljednja šansa“. Mraclinci i njihovo kulturno umjetničko društvo odnijeli su treću nagradu. Nedavni put u Pariz ostavio je duboke impresije na njih pa su i Goričanima pokazali najbolje od Pariza.

Uz tri glavne nagrade proglašeni su i najbolji u specijalnim kategorijama. Tako je nagrada za najbolju masku u grupi otišla u obitelj Šinkec koji su prikazali priču o Pinocchiu, najbolja tema povorke je svinjokola KUD-a Šokadija iz Budrovaca, a specijalne nagradu žirija podijeli su i DVD Vrbovo Posavsko s Praposavcima i Hippy Jurovčice grupe Sport za sve iz Sv.Jurja na bregu.

Veliku fotogaleriju povorke 105. Turopoljskog fašnika možete pregledati ovdje.

Izvor: VG Danas