Grad Velika Gorica

Vijesti

Ugrožena gorička područja, spašavaju se kuće

petrovina4Nakon obilnih padalina na području Grada Velike Gorice došlo je do začepljenja odvodnih kanala i prelijevanja vode preko cesta. Angažirane su vatrogasne postrojbe Vatrogasne zajednice Grada Velike Gorice – 16 DVD-a. Vatrogasne postrojbe radile su na ispumpavanju vode iz poplavljenih kuća u mjestima Ribnica, Rakitovec, Mraclin, Petrovina i Buševec.

Unatoč velikim naporima vatrogasaca voda je uspjela prodrijeti u neke kuće u navedenim mjestima.
U suradnji sa Hrvatskim vodama i licenciranim poduzećem za obranu od poplava – Lapor d.d. na ugrožena područja dostavljeno je veća količina pijeska i vreća za izgradnju zečjih nasipa.
Tijekom jutra nastavljeno je sa istim aktivnostima.

Najugroženija područja su Ribnica, Rakitovec, Mraclin, Petrovina i Buševec. U Buševcu stagnira voda, ali je došlo do ugroze drugih mjesta u području Turopolja i mjesta Ogulinec, gdje voda prijeti kućama. Angažirana su sva komunalna poduzeća grada. Sastanak stožera zaštite i spašavanja Grada Velike Gorice sazvan je za 13.30 sati u gradskoj upravi Grada, na kojem će biti i predstavnici Hrvatskih voda. Iz Hrvatskih voda najavljuju da se glavni vodeni val očekuje oko 13 sati u Zagrebu, a oko ponoći na velikogoričkom području. Za sada je uvedeno pripremno stanje za područje Velike Gorice.

Prema podacima s meteorološke stanice na zračnoj luci u posljednja 24 sata na velikogoričkom području je palo čak 91 litra kiše po četvornom metru! S 90,9 litara kiše u vremenu od 7 sati jutros unazad 24 sata srušen je i 25 godina star rekord po količini oborina. Posljednje ovoliko velike oborine u iznosu od 81 mm (litara po m2) zabilježene su 9. kolovoza 1989. godine, a jučerašnje oborine predstavljaju 10 posto ukupnih prosječnih oborina u cijeloj godini. Unazad nekoliko godina prosječna količina oborina u veljači iznosi 51 mm, pa je jučer palo dvostruko više oborina nego što je to uobičajeno za cijelu veljaču.

Stožer za zaštitu i spašavanje