Grad Velika Gorica

Vijesti

Provedba energetskih pregleda zgrada javne namjene u vlasništvu Grada Velike Gorice

energetskiSukladno Zakonu o učinkovitom korištenju energije, Grad Velika Gorica putem ovlaštenog certifikatora tijekom 2013. godine proveo je energetske preglede zgrada javne namjene u vlasništvu Grada Velike Gorice (osim društvenih i vatrogasnih domova koji su u postupku legalizacije te gradskih stanova), te su za sve zgrade izdani energetski certifikati koji su tijekom siječnja 2014. javno izloženi na vidljivim mjestima u ulaznim prostorima zgrada.

Energetski certifikat je dokument koji opisuje energetska svojstva zgrade, a sadrži opće podatke o zgradi, energetski razred zgrade, podatke o osobi koja je izdala certifikat, podatke o termotehničkim sustavima zgrade, potrebnoj energiji za grijanje/hlađenje i ostale procese koji se odvijaju u zgradi, referentne i stvarne klimatske podatke, objašnjenja pojmova te popis primijenjenih propisa i normi. Energetski certifikat za postojeće zgrade sadrži također i prijedlog ekonomski opravdanih mjera za poboljšanje energetskih svojstava zgrade, kao i preporuke za korištenje zgrade na način koji ispunjava bitne zahtjeve uštede energije i toplinske zaštite.

Podatci o ekonomski opravdanim mjerama za poboljšanje energetskih svojstava zgrada dat će Gradu smjernice za provedbu energetske rekonstrukcije zgrada javne namjene, a u tu svrhu Upravni odjel za urbanizam i zaštitu okoliša već je pristupio izradi Programa obnove zgrada javne namjene u vlasništvu Grada Velike Gorice, kojim će se omogućiti izrada projektne dokumentacije potrebne za energetsku obnovu, kao i povlačenje financijskih sredstava za njenu izradu iz dostupnih fondova Europske unije te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost RH.

Energetski certifikati

1. Zgrada gradske uprave Grada Velike Gorice
2. Zgrada Gradskog vijeća
3. Zgrada „stare općine“
4. Veleučilište Velika Gorica
5. Vatrogasni dom JVP Velika Gorica
6. Stari grad Lukavec
7. Zgrade SRC Velika Gorica
8. Pučko otvoreno učilište Velika Gorica / Galerija Galženica
9. OŠ Vukovina / PŠ Buševec / PŠ Mraclin / PŠ Novo Čiče / PŠ Rakitovec
10. OŠ Velika Mlaka / PŠ Mičevec
11. OŠ Šćitarjevo
12. OŠ Nikole Hribara / PŠ Donja Lomnica / PŠ Gradići
13. OŠ Jurja Habdelića / PŠ Šiljakovina / PŠ Velika Buna
14. OŠ Eugena Kvaternika / PŠ Dubranec / PŠ Lukavec
15. OŠ Eugena Kumičića
16. Muzej Turopolja
17. Zgrada FA Turopolje
18. DV Žirek / PO Koprivnička / PO Zagrebačka
19. DV Velika Gorica / PO Buševec / PO Kurilovečka / PO Vukovina
20. DV Lojtrica / PO Stara škola
21. DV Ciciban / PO Kolareva