- Grad Velika Gorica - http://www.gorica.hr -

Predstavnici Velike Gorice na tematskoj sjednici o medijskoj pismenosti u Saboru RH

Posted By Gorica.hr On 11.02.2014. @ 17:58 In Vijesti | Comments Disabled

djeca_sigurniji internet-220 [1]U Saboru RH je održana tematska sjednica koju su zajedno održali Odbor za Informiranje, informatizaciju i medije, Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu i Odbor za obitelj, mlade i sport o temi „Medijska pismenost za sigurnost djece u svijetu medija i interneta“.

Inicijativu za zajedničku tematsku sjednicu pokrenuli su pravobraniteljica za djecu i Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu povodom obilježavanja Dana sigurnijeg interneta, a s ciljem stjecanja medijske pismenosti i razvoja medijske kulture na različitim razinama odgoja i obrazovanja djece.

Na sjednicu su pozvani i predstavnici Grada Velike Gorice – članovi Dječjeg gradskog vijeća i savjetnica za predškolski odgoj, djecu i mlade dr.sc. Arijana Mataga Tintor. Predsjednica Dječjeg vijeća Antonija Radoš iz OŠ Eugena Kumičića te vijećnici Vid Ujaković iz OŠ Jurja Habedlića i Mirna Pandurević iz OŠ Vukovina pratili su raspravu o medijskoj pismenosti, potrebi zaštite djece u svijetu Interneta te važnosti edukacije i prevencije.

Član Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Gvozden Srećko Flego istaknuo je da medijska pismenost označava „sposobnost snalaženja s medijima“, a Republika Hrvatska značajno zaostaje u medijskoj pismenosti za ostalim europskim zemljama. Osnovna stajališta Europske komisije o ovoj temi iznijela je Mirela Rašić iz Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj. Komisija posvećuje značajnu pozornost zaštiti djece što se manifestira u pravnoj stečevini Europske unije, posebice u poglavlju Informacijsko društvo te Pravosuđe i temeljna prava.

Doc.dr.sc. Igor Kanižaj s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu istaknuo je neke osnovne parametre u istraživanju mišljenja građana Republike Hrvatske o medijskom odgoju. Naglasio je da 62 posto hrvatskih građana smatra da je potrebno u obrazovni sustav uvrstiti medijski odgoj. U Hrvatskoj trenutačno obrazovni sustav ne prati trendove i razvoj medija, a poseban problem predstavlja mali broj udžbenika iz područja medijske kulture. Europska unija je odavno prepoznala važnost medijskog odgoja te se u nekim zemljama s medijskim odgojem djeca susreću već u vrtiću. Istaknuo je Veliku Goricu kao primjer lokalne zajednice koja je prepoznala važnost medijskog odgoja te je jedini grad u Hrvatskoj koji je prošle godine u suradnji s Društvom za komunikacijsku i medijsku kulturu proveo projekt „Sigurni uz djecu medija“ u svim osnovnim školama. Lidija Kralj iz Osnovne škole „Veliki Bukovec“ predstavila je projekt “Sigurnost djece na internetu“, a pravobraniteljica za djecu, Mila Jelavić zaključno je iznijela preporuke za siguran pristup djece medijima i stjecanje medijske pismenosti i medijske kulture.


Article printed from Grad Velika Gorica: http://www.gorica.hr

URL to article: http://www.gorica.hr/2014/02/predstavnici-velike-gorice-na-tematskoj-sjednici-o-medijskoj-pismenosti-u-saboru-rh/

URLs in this post:

[1] Image: http://www.gorica.hr/wp-content/uploads/djeca_sigurniji-internet-220.jpg

Grad Velika Gorica - Gorica.hr - Službeni gradski portal