Grad Velika Gorica

Vijesti

Predstavljen 10. jubilarni Ljetopis Grada Velike Gorice

ljetopisDeseti broj Ljetopisa Grada Velike Gorice, koji se sastoji od 32 priloga znanstvenika, stručnjaka i novinara, predstavljen je Velikogoričanima u Pučkom otvorenom učilištu.

U ovom broju, na 312 stranica, zbivanja u Velikoj Gorici i okolici tijekom prošle godine zabilježilo je čak 36 autora. Petero njih sudjelovalo je u predstavljanju Ljetopisa – prof.mr.sc. Ivan Toth, dekan Veleučilišta Velika Gorica, Vid Balog, autor priloga “Živite nam zdravo i dugo, jer niste za drugo”, Vesna Župetić, autorica priloga “Dani europske baštine u Turopolju”, dr.sc. Branko Dubravica, autor priloga “Općinski izbori u velikogoričkom kotaru između dva svjetska rata” i Sanda Puljiz, autorica priloga “Deset godina Centra za djecu, mlade i obitelj.”

Ljetopis 2013. počinje člankom o 10. obljetnici Veleučilišta Velika Gorica, koje će nakon deset godina kontinuiranog uspona uskoro dobiti nove prostore. Tu su još i prilozi o obljetnicama Folklornog ansambla “Turopolje” Velika Gorica i Centra za djecu, mlade i obitelj. Najnoviji broj Ljetopisa zabilježio je i otvorenje Istočne obilaznice autoceste Zagreb-Sisak, a znatnu pozornost posvetio je zaštiti spomenika kulture u našem gradu. Upravo toj temi posvećeno je čak pet priloga u Ljetopisu. Časopis među ostalim obrađuje i teme iz školstva, književnosti, sporta i drugih djelatnosti.

„Upravo prije deset godina rodila se ideja da zabilježimo ono najvažnije, ono najvrijednije što se događa tijekom tekuće godine. Kao što znamo, 36 eminentnih autora, ljudi od struke, zabilježili su što se dogodilo i u 2013. godini“, rekao je među ostalim zamjenik velikogoričkog gradonačelnika Ervin Kolarec.

U glazbenom dijelu programa nastupila je vokalna skupina i tamburaški sastav KUD – a “Nova zora” iz Donje Lomnice i Tamburaški orkestar FA “Turopolje” iz Velike Gorice zajedno s Vidom Balogom.
Moderator promocije bio je Drago Bukovec, urednik Ljetopisa i dobitnik priznanja Grada Velike Gorice za životno djelo.